Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Pisztácia

2013.04.11. 22:11 nikicske

Ma reggel, mikor felkeltem, arra döbbentem rá, hogy kevesebb, mint 1 hónap múlva lesz a blog 2. születésnapja. Nem vagyok egy kitartó típus, inkább csak fellángolok egy rövid időre majd sittysutty abbamarad minden. Eddigi legkitartóbb próbálkozásom ez a blog.

Mivel a pisztácia nevet kapta, úgy érzem, itt az idő alaposabban is utánajárni a pisztáciának. Kávézgatás mellett nekirugaszkodtam és próbáltam megtudni mindent a pisztáciáról, második körben pedig elmentem az Ázsia bt.-be és beszereztem az összes pisztáciát amit kapni lehet náluk. Írtam MonJardinnak, hogy hol tudnék pisztáciamagot beszerezni. 

A pisztácia vagy pisztáciafa (Pistacia Vera) Kis-Ázsiában őshonos. A pisztáciát már az ókori birodalmak nagy uralkodói is kedvelték, királyi eledelnek tartották. A Biblia szerint Jákob fiai "a föld válogatott gyümölcsei között" többek között pisztáciával is kedveskedtek a fáraó udvarában magas tisztséget betöltő Józsefnek. A legenda szerint a mogul császár asztalára szánt csirkéket levágás előtt néhány hétig pisztáciával kellett hízlalni, hogy a húsuk különlegesen finom ízt kapjon tőle.

Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz. A pisztáciafák átlagosan 10m magasra nőnek, sivatagi fák, ami megmagyarázza, hogy miért élnek Nyugat-Ázsiában. A pisztácia egy ehető diófajta. Színük ősszel kezd sötétedni és a magok végül vörösek lesznek. Méretük 1,5-2cm, a magot körülvevő héj egyik oldalán általában még a fán felreped. A pisztáciafák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek. Egy fán egy évben körülbelül 50kg pisztácia mag terem, legnagyobb termelője és exportőre Irán.

pistachio-tree.jpg

A kínai pisztáciát pusztán dísznövényként termesztik, termésének fogyasztása élvezhetetlen.

Pistachios.jpg

A pisztácia rengeteg vitamint, ásványi anyagokat és omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmaz, csökkenti a vér LDL-koleszterinszintjét. Az energiatartalma igen magas, ezért nem ajánlatos nagy mennyiségben rendszeresen fogyasztani. A pisztácia nagy arányban tartalmaz olajat, így többek között pisztáciaolaj is készülhet belőle amit használhatunk levesekhez, süteményekhez és salátákhoz. Még a szépségipar is használja.



Forrás: wikipedia, hazipatika, édenkert, gourmandnet.

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: pisztacia


Utazás Triesztbe és Nápolyba

2013.04.05. 19:00 nikicske


A héten volt a sajtóbemutatója a Nespresso két új Limited Edition kapszulájának, amelyek a két nagy olasz városba, Triesztbe és Nápolyba visznek el minket.

A sajtóbemutató az Ybl palotában volt, egy olasz piacot hoztak el nekünk. Igazán remekül sikeredett, igaz az idő kicsit hűvős volt, de az ízek mindent feledtettek! Volt egy zöldséges rész, ahol Mautner Zsófi mozzarellát és burratát kóstoltatott aszaltparadicsommal, utána következett a bár, majd a sonka kóstoló, utána T. Nagy Tamás sajtjaival csábulhattunk tovább Olaszországba. Ha ez mind nem lett volna elég, akkor még vártak az olaszos tészták és desszertek és természetesen a két új kapszula. A piac hangulata fantasztikus volt.

Nes.jpg

Az este folyamán megismertük a kávéfogyasztás kultúráját is, miszerint a kávé mellé kapott vizet nem utólag kell ám inni -legalábbis a nápolyiak szerint-, hanem a vízzel “kimossuk” a szánkat, hogy jobban essen a kávé.

Az est házigazdája Schiffer Miklós volt, személyes élményeit mesélte el a trieszti és nápolyi kávézókról.

Ti tudtátok azt, hogy a nápolyiak szerint a kávé kizárólag egyféleképpen fogyasztható: röviden és feketén. Amikor itt azt mondják: “kávé”, akkor azt rendelik meg, amit másutt “eszpresszónak” neveznek. Nápoly tömény “fekete aranya” a Nespresso értelmezésében magas intenzitású, testes kávé, finoman füstös ízjegyekkel és fás aromával.

Nespresso Napoli Limited Edition capsule.jpg

Ezt a nápolyi érzést csempészték bele a Nespresso Napoli kapszulákba, mely egy 11-es intenzitású erős kávé lett amit ristrettoként ajánlott fogyasztani. Ízben füstös, illatában a fekete teára emlékeztető jegyek bújnak elő.


A bemutató óta minden reggelemet vele kezdem és igen tökéletes reggeli kávé, az arpeggiot is háttérbe szorította. :)


De nem szabad szó nélkül elmenni Trieste mellett sem, hiszen ez a kávé is igen magas 9-es intenzitású. Ízben kicsit lágyabb, inkább friss, csokoládésabb, szintén ristrettoként ajánlott a fogyasztása.

Nespresso Trieste Limited Edition capsule (1).jpg

Az üzletekben április 8-tól lesz elérhető a két Limited Edition kapszula és a hozzá tartozó ristretto készlet is. A kávékat külön-külön nem lehet megvásárolni, csakis a képen látható csomagolásban.

Nespresso Trieste and Napoli Limited Edition accessories (1).jpg

 

Szólj hozzá!


Kellemes Húsvéti Ünnepeket

2013.03.31. 11:21 nikicske

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Nektek!

299112_436103073142134_1342181300_n.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tojas sonka torma husvet


Vízityúk

2013.03.24. 13:58 nikicske

Elsőre a nagyon furcsa neve fogott meg, másodikra meg az, hogy semmit se találtam róla az interneten. Nah mondom akkor lehet, hogy nem én pottyantottam a spanyol viaszt, de a vízityúkot igen:)))) 

Na ez hamar kiderült a facebook oldalon, hogy nem így van, hiszen "vízen kullogó" néven ismert másnál, sőt az internet így már elég sok találatot kiad. Kezdeti lelkesedésemen ez nem változtatott és elkészítettem.

Íme a dédnagymama receptje: 

vizityuk_recept.jpg

Annyit változtattam, hogy én a tésztához adtam 1 egész tojást, azzal együtt dolgoztam el. Majd fogtam egy konyharuhát és jól megkentem margarinnal, a közepére helyeztem a tésztát, batyuba kötöttem és hideg vízbe helyeztem 1 órára. Majd mikor letelt, kicsomagoltam és kinyújtottam ahogy engedte magát a tészta, felcsíkoztam pár vékonyabb szeletre, majd kristálycukorba nyomkodtam alaposan és utána töltöttem meg kakaóval, darált dióval. Formázni meg ahogy éppen sikerüt, néha kifli, néha csak csavartam rajta egyet. 

Sütőben negyed óra alatt készre sütöttem. 

IMG_2451.jpg

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gasztronómia desszert dédi


Sajtból van Kőbánya

2013.03.22. 13:12 nikicske

Legutóbbi werkes napon T. Nagy Tamás birodalmába nyertünk betekintést. Igazi sajt birodalom, ahol a sajtokon kívül még egyéb gasztronómiai eszközöket is vásárolhatunk.

Először is körbejártuk a birodalmat, ami igen nagy. Utána jött a tanulás, ahol első körben megtanultuk a sajtcsaládok csoportosítását.

Megtudtuk, miért is olyan hatalmas az ementali. Ti tudjátok?

Az ementali egy alpesi sajt. Azt tudni kell, hogy 1 kg sajthoz 10 liter tej kell. Egy 90kg sajtgurigát könnyebb lehozni a magas hegyekből, mint 900liter tejet.

Íme  a sajtcsaládok:

  • Friss sajtok

Friss sajtok azok amelyeket nem érlelünk. Marinálással, füstöléssel tudjuk tartósítani, de fermentáció, érlelés nincsen. Pl: orda, mozzerella, mascarpone, gomolya, ricotta.


Van- e friss camambert? Nincsen, csak fiatal van. A camambertet érlelik.

  • Lágy sajtok

Lágy sajtok azok amelyek képesek lággyá válni, érlelődnek. Két fajtája van, a nemes penésszel érlelt sajtok (Fermentumot felviszik. Pl.: brie)  és a mosott kérgű lágy sajtok / rúzsos sajtok. (Szabályozhatjuk a színét, karakterét, pl: sörrel vagy calvadossal) pl: pálpusztai. Azért mosott kérgű sajtok, mert mossák őket.

A pálpusztaira más fermentum kerül rá, fehérjéket emészt fel és ez a folyamat 4-8 hétig tart.


  • Alpesi sajtok

Érlelt nyers tejből préselt sajtok. A tehén nyáron a friss levegőn legel, télen viszont száraz takarmányt csemegéz. Ezt a különbséget a tejben is érezni. Az érlelt sajtokat minimum 3-6-12 hónapig érlelik. Itt is két fajta van még az egyik a pasztörzált és a nyers tejből készült. Pasztörizált pl: ementáli, gruyere, comté és feltüntetik milyen évszakos.

Azt is megtudtuk, hogy mi a különbség a Comté, a Gruyere és a  Bregenzerwälder között. Csak annyi, hogy hol legelt  tehén. Comté ha Franciaországban, Gruyere ha Svájcban és ha Ausztriában akkor Bregenzerwälder.

Tudtátok, hogy a tej víztartalma 95%?!

 

  • Kecskesajtok

Miért? Geometrikus az alakja, picik, karakteres ízei vannak. Lehet friss vagy érlelt (12 fokon érik jól a sajt.). Szárítják a kecskesajtokat. Bevonata van, mely  faszén vagy fermentum, de kérge nincsen.

  • Kék penészes sajtok

Tévesen szokuk rokfort típusnak hívni, de ez nem igaz. Az oltoanyag amit beadnak,  neve Penicillium roquefort okozza a zavart. A roquefort eredetvédett sajt, törvényi szabályozás védi. Ha megvágjuk megváltozik a színe. pl: stilton

  • Ömlesztett sajtok Más néven fazék sajtok. pl: chedar (sárga), gouda (fényes).


Megtudtuk, hogyan is készülnek a sajtok. Majd következett a “vizsga”. Mely abból állt, hogy kaptunk pár sajtot amiről meg kellett állapítanunk melyik sajtcsaládba tartozik.

IMG_2158.JPG

Végül pedig elfogyasztottuk őket.

IMG_2154.jpg

IMG_2155.jpg

Még rengeteget lehetne beszélni a sajtokról,sajnos csak ennyi fért bele az órába.

T. Nagy Tamás egy hihetetlen nagy sajt örült, kellenek az ilyen örültek! :)

 

1102 Budapest, Liget utca 46.

Nyitvatartás: H-P: 7.00 - 16.00 óráig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztronómia sajt gasztrowerk


Bormúzeum és Iván völgyi Kadarka túra

2013.03.20. 15:53 nikicske

Ha már bor, akkor nem árt a Bormúzeumba is ellátogatni, mi is így tettünk. Előre bejelentkeztünk melyik nap és mikor jövünk, nagyon rendesek voltak, hiszen a többiek a rossz idő miatt lemondták, de Hefner Gábor kettőnknek is megtartotta a tárlatvezetést (“ez elvi kérdés”, mondta - de ritkán hallani ezt manapság!).

IMG_2198.jpg

IMG_2199.JPG

A mai Bormúzem régen Fürdőház volt. Belépve nyoma sincs a fürdőnek, egyből egy hatalmas kályhán ragad meg az ember szeme, kétoldalt régi szerkezetek (pl. prések), régi étkező és egy kis shop részleg. Igazán hangulatos.

Két terem van itt, egyikben az állandó kiállítás, mely a térség borászatát mutatja be, a másik terem időszaki kiállításoknak add helyet. Jelenleg Forrai Ferenc Boroscímke kiállítását láthatjuk.

bormuzeum.jpg

Igazából itt nem ér véget a bormúzeumi kirándulás, hiszen a mellette lévő épület is ide tartozik, ahol a felső szinten időszaki kiállítások vannak és egy panoráma terasz, az alsón pedig egy hangulatos kóstolótér fogad.

Köszönet Hefner Gábornak, a szakszerű tárlatvezetésért.

IMG_2226.jpg

Most pedig szeretnék egy igazán remek kezdeményezésről/programról írni Nektek!

kadarkatura.jpg

Ez nem más, mint az Iván völgyi Kadarka túra, ami június 22-én lesz Szekszárdon.

Ahogy a nevéből már sejteni lehet, ez egy Kadarka kóstoló.

A nap a Kávé Házából indul és itt is ér véget. Végülis kell a reggeli kávé indításnak, hiszen 20 különböző kadarkát kóstolhatunk a túra alatt.

5 Iván völgyi borász, akinél 5 helyi borász is kóstoltat.


Heimann Családi birtok - Eszterbauer Borászat

Fekete Borpince - ifj Mákvárt János

Sebestyén Pince - Bodri Pincészet

Tüske Pince - Dúzsi Tamás Pincészet

Németh János Pincészet - Pósta Borház


Nem először rendezik meg, én sajnos csak most hallottam róla, de még nem maradtunk le semmiről! Szállást foglaltunk, jegyeket megrendeltük!

Ha szeretitek a bort, akkor gyertel el, mindenkitől csupa jót hallottam a rendezvényről. Siessetek jegyek korlátozott számban vannak!!

 

3 komment

Címkék: ajánló fesztivál szekszárd bor gasztronómia


Reggeli ébredés Linizio Lungoval

2013.03.20. 10:21 nikicske

Már egy ideje kapható  a Nespresso új Lungoja és már mi is próbálgattuk reggelizés közben. Nálunk Rolandnak nyerte el az ízlését, a könnyedsége miatt és hogy tejjel felöntve karamellás ízjegyek törnek elő. Nálam mostanában a rövid de annál erősebb kávék jobban ízlenek.

A kapszula nevét az olasz „Inizio”, azaz indulás, kezdet szóról kapta, narancssárga színe pedig a felkelő napra, a pirkadatra emlékeztet.

A Nespresso Linizio Lungo egy igazi reggeli hosszú kávé, ami egész délelőttre feltölt energiával. Tökéletes reggeli választás egy frissen sült croissant, zsemle vagy pirítós mellé.


Petit-déjeuner-Nespresso-Linizio-Lungo_small.jpg

A kapszula két közepes erősségű arabica kávéőrleményt, brazil Bourbon és kolumbiai Cundinamarca kávéőrleményeket tartalmaz.

A Linizio Lungo 4-es intenzitású arabica kávékülönlegesség malátás és gabonás ízjegyekkel.

 

Hamarosan jön új limited kapszula, de erről majd még később! 



2 komment

Címkék: ajánló sajtó kávé


Ízorgia Szekszárdon

2013.03.19. 09:53 nikicske

Szekszárdról elsőként a borok jutnak eszébe mindenkinek, pedig finomakat lehet itt enni és  igazán jó kávét is ihatunk egy pici kávézóban, A Kávé Házában.

Mivel a Gasztrowerk alatt megismertem a Szász Söröző és Étterem remek séfjét Juhos Markót, így nem volt kérdés, hogy mind a két nap a Szász Söröző Étteremben fogunk vacsorázni. Bár voltak más lehetőségek is, mi most őket próbáltuk ki. Egyik nap igazán sztenderd ételeket rendeltünk, mint gulyás leves, pulykasaslik salátával és hagymás-tejfölös rántott karaj pirított sajt alatt. Az adagok nagyok, igazán laktatóak, sajnos nem is bírtuk megenni mindent. Mikor megérkeztünk feltűnt, hogy minden asztalon pogácsa van, de nem az az apró amit a pékségekben adnak, hanem igazi nagy házi pogácsák - üdvözlő falatok.

IMG_2237.jpg

IMG_2235.jpg

IMG_2238.jpg

IMG_2241.jpg

Másnap kicsit különlegesebb ételek kerültek elénk. Egy része nem étlapról érkezett, ámbár ott volna a helye! Két borkostoló után kaptunk egy könnyű előételt kacsamellet sült céklával és pirítóssal, majd következett a húsleves tormával. Én már régen nem kaptam tormát a húsleves mellé étteremben, úgyhogy ezért plusz pont, az íze az az igazi jó “nagymama húsleve” íz - minden benne volt.

IMG_2299.jpg

IMG_2302.jpg

Majd jött a különlegesség, mely étlapon nincs, de hamarosan megjelenik a Magyar konyhában ha minden igaz; Zellerpárlatos bélszín: zelleres palacsinta, zelleres szósz Brill zellerpárlattal.

IMG_2305.JPG

A desszert is különlegesség volt, sárgarépa mousse spárga párlattal. Fantasztikus volt minden és igazán különleges. Őket is ajánlom, nem csalódtunk semmiben!

IMG_2309.JPG

Sajnos csak az utolsó napon tudtuk felkeresni A Kávé Házát és Tóth Sándort. Tóth Sándort a három nap alatt mindenki ismerte és csak simán Sanyinak hívta, élő kávélegenda.

IMG_2320.jpg

A Kávé Háza a város szélén egy bezárt benzinkút melett található. Minden lehetőség adott arra, hogy az ember elmenjen mellette úgy, hogy észre sem veszi, hiszen nem figyelmeztetnek óriás plakátok, világító berendezések, hogy itt valami nagyon cool dolog van. Egy kis ház, melynek ajtajához érve nyüzsgés hallatszik ki, mint egy családi születésnapon. Belépve szembesültünk azzal, hogy sok kávé szerető ember milyen kis helyen is elfér. Köztük Németh Janó és családja, majd Sebestyén Csaba is befutott.  Mintha minden Szekszárdi ide járna! Sanyi és két kollégája szolgálja ki a sok embert.

IMG_2321.jpg

Náluk csak 100%-ig tökéletes kávé kerül ki a vendég elé, ami nem, az megy a lefolyóba.

Mi a különleges kávékért és a híres citromos süteményért jöttünk és ha már itt jártunk, elhoztunk egy Aeropress kávéfőzőt.

IMG_2322.JPG

IMG_2323.jpg

Ittam egy könnyű filteres kávét és gyümölcsös-, étcsokoládés-, végül pedig egy narancsos espressót. Utóbbi fantasztikus volt, a narancs héja pici húsa, pici cukor, pici narancs párlat és ristretto. Akár egy ebéd vagy vacsora utáni desszertnek is elfogadnám.

Szekszárdi kirándulásunk remek befejezése volt Sanyi!










Szólj hozzá!

Címkék: ajánló kávé étel étterem gasztronómia


Szekszárd - 3 nap 3 pince

2013.03.18. 11:42 nikicske

A borozást tavaly kedveltem meg, miközben sütögettünk a teraszon. Azóta mindig van itthon pár palack bor és tervben van egy bortanfolyam is.
Első bortúránk Szekszárdra vezetett. Ennek több oka is van: egyik a tanfolyamról megismert csipet-csapat, akik a Szász Söröző és étteremből jöttek, a másik ok pedig Tóth Sándor avagy ahogy lent hívják: Sanyi.
A szállásunk a Belváros Vendégházban volt, aminek szintén a Szász Söröző és étterem a tulajdonosa, így már adott volt a vacsorahelyszín is.
A szállásunkon négy szoba található, mi a 4. ben voltunk és ez hatalmas volt, modern és fiatalos. A közelben van a főtér amit sajnos pechünkre most újítanak fel, ámbár a legnagyobb pechünk az időjárás volt.

IMG_2228.jpg

IMG_2229.jpg


Szabolcs, aki a vendégház tulajdonosa nagyon segítőkész volt és ajánlott nekünk programokat így látogattunk el a Németh János pincészetbe, Bormúzeumba, Sebestyén Csaba- és Takler pincészetbe. (Ezúton is köszönöm szépen!)

Érkezésünk napján a Németh János pincészetébe kezdtünk, szinte egyből, ahogy leértünk. A Németh család generációk óta foglalkozik borral és ahogy néztem a képeket már a kisfia is érdeklődik.
Mi voltunk az elsők a borkóstólós csapatból, így kicsit szét tudtunk nézni kezünkben egy pohár borral. Terülj terül asztalkám készült míg mi a kemencét lestük és a tetején lévő különdíjat. Alma, langyos pogácsa, dió, finom sajtok. (Olyannyira finom volt, hogy egyből felírtam ki hozta.) Lassan befutott a társaság többi tagja és útnak indultunk gravírozott poharainkkal, hogy megnézzük a feldolgozót és a pincét, közben pedig kóstoltuk a borokat. Mi meg szorgosan jegyeztük meg melyikből is vigyünk haza. A végén szerényen csak két üveg bort hoztunk, de már most megbántuk, hogy nem többet.
Számomra Németh János pincészete és az egész borkóstoló nagy élmény volt és bármikor visszamennék. (Megyünk is, legkésőbb júniusban!)

NJP_1.jpg
NJP_3.jpg


A második napunk délelőttjén csúszkáltunk egy kicsit a városban, majd indultunk Sebestyén Csabához. A Sebestyén családnál korábban hobbi szinten ment a borkészítés, majd idővel váltottak, most már főállásban foglalkoznak a borral. Ez egy kicsi de annál családiasabb pince, hiszen a pince felett a ház ahol élnek, a kertben pedig ott a szőllő (egy része). Ide is egy csapathoz verődtünk és nagyon jól sikerült ez a borkóstoló is. Itt is meglettek a kedvencek, amikből szintén hoztunk, de sajnos itt sem annyit amennyit akartunk.

IMG_2258.jpg
IMG_2254_1.JPG
IMG_2261.JPG
IMG_2251.jpg

Csabától rohannunk kellett a következő borkostolóra, a Takler pincészetbe, ami mindhárom közül a leghatalmasabb. Az előzőekhez viszonyítva kicsit múzeum jellegű, nagyon szép, makulátlan. Takler András vezetésével elindultunk a borszentély felé, kóstolni. Átmentünk a feldolgozón, a pincén, hatalmas tartályok, óriási és díszes pince, benne rengeteg hordó, majd mikor már azt hittem, hogy ennél szebbet, érdekesebbett nem látok itt, akkor fogadott az igazi ámulat. A szentélybe lépve szinte tátott szájjal ültünk le, fantasztikus hely!
Itt kezdődött a kóstoló, szinte az első percek a körbenézéssel teltek. András bemutatta a borokat, mi lelkesen kóstoltunk és figyeltünk. Később átmentünk az emeletre, ahol sajttállal és újabb finom (szaknyelven: szép) borokkal vártak minket.
A végére itt is összebarátkozott a társaság, én is lelepleződtem, hogy ki vagyok. :)

IMG_2283_1.jpg

IMG_2284.JPG

IMG_2293.jpg

IMG_2295.jpg


A három nap alatt fantasztikus borokat ittunk, három remek embert/családot ismertünk meg, akik a maguk stílusában remekül bemutatták a szenvedélyük, az életük. A hozzám legközelebb álló borkóstoló Németh Jánosé volt.

nj.jpg

Júniusba visszalátogatok még Szekszárdra, a Kadarka túrára, mindhárom pincészetet fel fogom keresni, hogy feltöltsem a készletemet.

Ha még nem jártál Szekszárdon, akkor keresd fel őket, fantasztikus élményekkel és borokkal gazdagodhatsz.

Képek a facebookon!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló szekszárd takler sebestyén bor étterem gasztronómia némethj


SonkaArcok

2013.03.09. 16:05 nikicske

SonkaArcok egy bárkonyha, mely laza eleganciával vár minket. A LilaKörte helyén van, a felső szint egy részén még visszaköszön a régi dizájn, de ha oda nem jutunk fel, akkor más nem emlékeztett erre minket. Egyszerű asztalok, székek, sima sütőpapír, mint alátét, de mégis: roppant hangulatos. Erről gondoskodik a sok sonka a bejáratnál, az emeletről lelógatva és a sok-sok kép a falon - sonkabárban vagyunk.

IMG_2830.jpg

IMG_2839.JPG

IMG_2858.JPG

A SonkaArc maga Sarlós Papas Péter, aki a katalán sonkák szerelmese. Olyan élvezettel tud beszélni a sonkákról, hogy az ember már az ízeket is érzi a szájában, miközben még egy falatot sem evett.
Kaptunk egy válogatás-tálat, melyet az utolsó falatig elfogyasztottunk, mindenkinek ízlett.

IMG_2862.jpg
IMG_2833.jpg

Itt nem a hiper-szuper-marketek sonka kínálata köszön vissza, hanem a minőség. Végre kezdünk elérni oda, hogy a minőséget értékeljük és fogyasztjuk, hiszen megnyitása óta minden este telt házzal megy a SonkaArcok.

Az arc másik fele Bereznay Tamás, séf, aki a Kárpátia étteremben is dolgozott, sőt, egyik köztársasági elnökünk szakácsa volt. Roppant szerény, ez az első pár mondat után lejön, hiszen meg sem említi, hogy megannyi szakácskönyve megjelent már a Book kiadó gondozásában.
Tamás viszi a melegkonyhát. A konyha igen apró, hiszen ez cukrászda volt, jelenleg még a cukrászsütőben alkot.

IMG_2851.jpg

A SonkaArcokban ebédmenüt is kínálnak, igen kedvező árakon.
(2 fogás limonádéval 950Ft, 3 fogás limonádéval 1350Ft.)

Hamarosan ellátogatok ebédidőben is, kíváncsi vagyok milyenek az ebédek - a sonkák, szalámik nagyon finomak.

IMG_2864.jpg

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ajánló gasztronómia sonka gasztrowerk


süti beállítások módosítása