Gyerekkoromban sok libát ettem, hála vidéki nagymamámnak. Mikor megsütöttük mindig libamájas és libazsíros kenyeret vittem iskolába szendvicsnek. Nagy kedvence volt az osztálytársaimnak, rögtön beindult a cserekereskedelem! :)
Pár éve kezdődött, hogy elkezdtem rajongani és izgatottan várni a Márton napot. Ilyenkor ugyanis sült libacomb (roppanós bőrrel), párolt lilakáposzta és hagymás burgonya került az asztalra. Másik nagy kedvencem a comb mellett a máj. Kedvencemmé vált a libanap.
Nem véletlen, hogy idén tavasszal ellátogattam az első Budavári Libamáj napokra is.
Most novemberben több, számomra kedves étterem is készül Márton napjára. A Bock Bisztróban már november 7.-én elkezdődik a Liba-menü. Már nagyon várom, hiszen kinéztem pár fogást, pl. Sáfrányos libaleves, Korhely libaleves libahúsos derelyével, Libamáj duó, Vörösboros libacomb téli zöldségekkel, Sült libacomb paradicsomos szilva chatney-val - és ez még csak a Bock! Kémeim jelentése szerint a Borkonyhán is lesznek liba ételek.
Nem utolsó sorban a Rosenstein vendéglőben is libás finomságokkal várják a vendégeket! Pár hete jártam ott, akkor libarilletét és sült libacombot ettem. Nagyon jó volt! Reméljük visszakerül pár napra a tormalevélbe töltött káposzta libahúsból! Ugye..? :)
Nehéz napok várnak rám, hiszen itthon is készülnek libás ételek, a kihagyhatatlan sült libacomb, libamell biztos lesz.
Esetleg valakinek van egy jó liba hentese/beszállítója? Mindig körbejárok a Vásárcsarnokba de nem igazán lelem meg a jó baromfis henteseket.
Mit is tudunk Márton napjáról?! November 11, Márton. “Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” / “Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” Már csak ezért is együnk libát, meg azért is mert finom.
Rákerestem az interneten, hogy honnan is ered a Márton nap, liba nap. Rengeteg történetet találtam.
Wikipédia szerint: “Szent Márton ünnepe: november 11. A liba mellcsontjából az időjárást jósolták meg. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet jelzett, ha pedig barna és rövid, az sáros telet ígért. A népszokás úgy tartotta, minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek. Ugyanezen a napon, november 11-én volt az újbor kóstolásának az ideje is.”
A másik kicsit régebbre nyúlik vissza, itt található.
Ti melyik történetet ismeritek?
Rengeteg program lesz idén is Márton napján! pl: http://www.programturizmus.hu/tdcategory-marton-nap-hagyomanyok.html