Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

November - Márton nap

2011.10.31. 13:43 nikicske

Gyerekkoromban sok libát ettem, hála vidéki nagymamámnak. Mikor megsütöttük mindig libamájas és libazsíros kenyeret vittem iskolába szendvicsnek. Nagy kedvence volt az osztálytársaimnak, rögtön beindult a cserekereskedelem! :)
Pár éve kezdődött, hogy elkezdtem rajongani és izgatottan várni a Márton napot. Ilyenkor ugyanis sült libacomb (roppanós bőrrel), párolt lilakáposzta és hagymás burgonya került az asztalra. Másik nagy kedvencem a comb mellett a máj. Kedvencemmé vált a libanap.
Nem véletlen, hogy idén tavasszal ellátogattam az első Budavári Libamáj napokra is.
Most novemberben több, számomra kedves étterem is készül Márton napjára. A Bock Bisztróban már november 7.-én elkezdődik a Liba-menü. Már nagyon várom, hiszen kinéztem pár fogást, pl. Sáfrányos libaleves, Korhely libaleves libahúsos derelyével, Libamáj duó, Vörösboros libacomb téli zöldségekkel, Sült libacomb paradicsomos szilva chatney-val - és ez még csak a Bock! Kémeim jelentése szerint a Borkonyhán is lesznek liba ételek.
Nem utolsó sorban a Rosenstein vendéglőben is libás finomságokkal várják a vendégeket! Pár hete jártam ott, akkor libarilletét és sült libacombot ettem. Nagyon jó volt!  Reméljük visszakerül pár napra a tormalevélbe töltött káposzta libahúsból! Ugye..? :)
Nehéz napok várnak rám, hiszen itthon is készülnek libás ételek, a kihagyhatatlan sült libacomb, libamell biztos lesz.



Esetleg valakinek van egy jó liba hentese/beszállítója? Mindig körbejárok a Vásárcsarnokba de nem igazán lelem meg a jó baromfis henteseket.

Mit is tudunk Márton napjáról?! November 11, Márton. “Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” / “Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” Már csak ezért is együnk libát, meg azért is mert finom.
Rákerestem az interneten, hogy honnan is ered a Márton nap, liba nap. Rengeteg történetet találtam.
Wikipédia szerint: “Szent Márton ünnepe: november 11. A liba mellcsontjából az időjárást jósolták meg. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet jelzett, ha pedig barna és rövid, az sáros telet ígért. A népszokás úgy tartotta, minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek. Ugyanezen a napon, november 11-én volt az újbor kóstolásának az ideje is.”
A másik kicsit régebbre nyúlik vissza, itt található.
Ti melyik történetet ismeritek?  


Rengeteg program lesz idén is Márton napján! pl: http://www.programturizmus.hu/tdcategory-marton-nap-hagyomanyok.html

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló bock libamáj márton

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr493342411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása