A marha (jó) hétvége alkalmával készült pár marhaság. Lássuk a marhapörköltet:
50 dkg marhalábszár
fél üveg jó minőségű vörösbor
2 fej vöröshagyma
fűszerpaprika, só, bors
1-1,5 dl marhahús alaplé
Miután megtisztítottam a lábszárat a feleslegesnek ítélt részeiről (é.: ínak, zsír), felkockáztam. Két fej hagymát apró kockára vágtam és olajon megfonnyasztottam, lehúztam a tűzről és meghintettem paprikával majd nyakonöntöttem az alaplével és hozzáadtam a felkockázott húst. Felöntöttem kb 2dl vörösborral (ez annyi amennyi épp elfedi) amint a hús megpirult, majd lassú tűzőn hagytam rotyogni, néha megkevertem, ha elfőtt a bor akkor még öntöttem rá. Vörösbor illatban úszott a konyha! :) A végére (kb 1,5-2 óra) fél üveg bor elúszott a pörköltbe. Jöhetett az ízesítés: só, bors.
A körettel bajban voltam, nokedli, sós burgonya vagy talán dödölle?!
Végül sós főtt burgonya mellett döntöttem. A megmaradt vörösbor szép lassan elfogyott ahogy a tányér étel is. Jó étvágyat!
A levágott ínas és zsírosabb részeken hagytam kevés húst. Kérdezhetnétek miért, de beelőzök mindenkit és elárulom :) - edénybe raktam, felöntöttem vízzel, hogy ellepje és a legkisebb fokozaton elkezdtem főzni. Úgy 3,5-4 órát főttek, majd leszűrtem. A kandúrok megkapták a húsosabb részeket nekem meg lett egy marhahús-alaplevem!
Vörösbor és marha közös barátsága
2011.10.24. 11:34 nikicske
Szólj hozzá!
Címkék: pörkölt marha főétel
A bejegyzés trackback címe:
https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr743325899
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.