Nem vagyunk nagy beigli fogyasztók, általában egy diós és egy mákost veszünk és azt majszolgatjuk el az ünnepek alatt. Ezeket persze mindig jól bevált helyen vásárolom meg, a Sarki fűszeresnél. Tavaly volt egy kísérleti beigli-sütésem, ami egész jól sikerült, így idén is próbálkozom még - gondoltam. A végső lökést Zsófi adta meg a gesztenyés beiglijével.
Íme az én beiglim, amire nem mondhatom, hogy hagyományos és azt sem, hogy olcsó lenne, viszont .. rettentő finom!
Étcsokoládés - pisztáciás beigli
Töltelék 1 rúdhoz:
150 gr 100% pisztácia paszta
100 ml tejszín
50 gr porcukor
80 gr étcsokoládé pasztilla
80 gr natúr pisztácia (tisztított)
A pisztácia pasztát kikeverem a tejszínnel és a porcukorral. A 100% pasztát helyettesíthetjük a boltokban kapható kikevert pisztácia krémmel (Sarki fűszeresnél kapható). A tésztán elkenem a kikevert pasztát, majd rádobálom a csokoládé pasztillákat és a pisztácia szemeket. Az oldalát felhajtom, egy kicsit jobban, mint a hagyományos beigliknél, mivel hajlamos a szivárgásra, majd felülről feltekerem és tepsire helyezem. 180C-on 45 percig sütöm.
Nos igen kérdezhetitek: na de hol a tészta recept? Nos, én Zsófi tésztáját próbáltam ki idén. Tészta recept itt. Az oldalról ajánlom még a gesztenyés beiglit. Én kipróbáltam igaz csokoládé nélkül és több tonkababbal -hiszen nagy rajongója vagyok a tonkababnak- és meggy helyett vörösáfonyával.