Mostanában jártam új étteremben, kóstolón és reggeliző helyen, amikről képeket már láttatok, de posztot még nem - szeretném ezt bepótolni.
Legelőször a Tejivóba jutottunk el, igen nagy visszhangja lett a nyitás óta. A Váci utca közelsége idevonzotta a külföldieket is, isszák a finom habos kakaót. Nálunk ugyanis a habos kakaó és az elsőre picit szokatlan citromos tejberizs lett a kedvenc. A péksütemények nagyon guszták, de nekem a túrós táska tésztájából hiányzik valami. Persze ez egyéni ízlés, de mind a két kóstolás után csalódott voltam kissé. Sebaj, hisz vannak nagyon guszta szendvicsek és saláták is!
Hangulatos, kiülős Tejivó!
Nyitás óta el akartam látogatni a híres Bodrogi étterembe, végre ezen a héten ezt is kipipálhattam a bakkancslistámról - vagy mégsem?!
A remegő túrógombócról (ami nem is kerek) már sokan írtak (Chili&Vanília, Travelina, Két cica konyhája), már csak ezért is fel kellett keresni. Meg persze gyerekkorom egyik kedvenc meséje a Süsü a sárkány volt: https://www.youtube.com/watch?v=OIUs1TPxk1M&feature=related
Már csak a név is kötelez! :)
Éppen belecsöppentünk egy meglepetés születésnapi buliba, majd a kertben ültünk le, ami csendes kis utcára néz és nem hallatszik be a BAH csomópont forgalma. Az étlap böngészése előtt feltűnik ifj. Bodrogi a pultban! Az étlap rövidsége is feltűnik, ami egy oldal, viszont az alján szerepel a bűvös mondat: Ahogy a piacon a kínálat, úgy étlapunk is folyamatosan változik. Friss alapanyagokkal, szezonális termékekkel dolgoznak.
Előételnek kértük: Grillezett nektarinsaláta mentával és dióval, Tárkonyos fejtett bableves petrezselymes vajas galuskával. Annyi íz találkozott a salátában - a nektarin, menta, saláta, dió, olaj egyszerűen csak ennyit tudtam mondani az első falatok után: Hmmmmm, Isteni!
Grillezett nektarinsaláta mentával és dióval
Főfogásnak érkezett egy Főtt marha meggymártással, vajas burgonyával és Lassan sütött szűz gombás kalácsfelfújttal, fűszeres nyári almával. A nektarin saláta után még mindig egy kis gyümölcsös főétel, igazi otthoni emlékeket hozott elő az íze; anyukám készített mindig vasárnapi húsleves után meggymártást.
Főtt marha meggymártással, vajas burgonyával
A lassan sütött szűz, a gombás kalácsfelfújt és körülötte a baracklekvár együttes találkozása egy frenetikus élmény, különleges ízkavalkád - Rolandnak az alma már nagyon extrém volt.
Lassan sütött szűz gombás kalácsfelfújttal, fűszeres nyári almával
Közben pedig dalra fakadtak a szülinapos társaságból, így mi is ejtőztünk kicsit, majd következett a desszert. Itt ugye a Túrógombócot már le se írom, hiszen egyértelmű, hogy kikértük! Roland kért még a gombócok mellé egy kis Mákos gubát vaníliahabbal, házi szilvalekvárral.
A túrógombóc meghozta a várt hatást, könnyű, remegős, egyszerűen tökéletes! Rolandnak egy szívfájdalma volt: az egyébként kiváló szilvalekvár szerinte nem igazán ment a gubához. Ez legyen szerintem a legnagyobb baja, nem? :)
Remegős túrógombóc (nem is gombóc)
Annak ellenére, hogy telt ház volt, a kiszolgálás igen gyors volt, figyelmesek voltak, a túrógombóc elkészítési idejénél vártunk csak 10-15 percet, de megérte minden egyes percét!
Ide még visszajövünk vacsorázni, újra felkerül a bakancslistámra!
A hetet egy spanyol sonka-, szalámi- és sajtkóstolóval zártuk a Sarki fűszeresnél.
Az este folyamán őket kóstoltuk meg:
- Jamon Serrano (12 hónap érlelés)
- Cecina de Leon (érlelt marhasonka)
- Jamon Iberico (24 hónap érlelés)
- Chorizo Iberico de Bellota (paprikás "kolbász")
- Queso Manchego Tierno (15 napos érlelés)
- Queso Manchego Curado (150 napos érlelés)
- Queso de Oveja Anejo (330 napos érlelés)
Kísérőként a Bodegas Faustino (Faustino VII; V; I) borait ízleltük. Az este alatt rengeteg információval gazdagított minket Nemesvölgyi Attila.
Attila nem érte be hét fogással még egy nyolcadik meglepetés fogással is készült: Sült kolbászkák fűszeres vörösboros mártásban, egy kis lekvárral megspékelve, ami megadja a szaft extra jó ízét.
Az este alatt nekünk a 24 hónapos érlelésű Iberico és a 15 napos Tierno lett a kedvenc.