Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Felfedezések vagy mi a szósz!

2012.07.29. 13:50 nikicske

Mostanában jártam új étteremben, kóstolón és reggeliző helyen, amikről képeket már láttatok, de posztot még nem - szeretném ezt bepótolni.

Legelőször a Tejivóba jutottunk el, igen nagy visszhangja lett a nyitás óta. A Váci utca közelsége idevonzotta a külföldieket is, isszák a finom habos kakaót. Nálunk ugyanis a habos kakaó és az elsőre picit szokatlan citromos tejberizs lett a kedvenc. A péksütemények nagyon guszták, de nekem a túrós táska tésztájából hiányzik valami. Persze ez egyéni ízlés, de mind a két kóstolás után csalódott voltam kissé. Sebaj, hisz vannak nagyon guszta szendvicsek és saláták is!
Hangulatos, kiülős Tejivó!

tejivo (480x255).jpg

Tejivo_2.jpg


Nyitás óta el akartam látogatni a híres Bodrogi étterembe, végre ezen a héten ezt is kipipálhattam a bakkancslistámról - vagy mégsem?!
A remegő túrógombócról (ami nem is kerek) már sokan írtak (Chili&Vanília, Travelina, Két cica konyhája), már csak ezért is fel kellett keresni. Meg persze gyerekkorom egyik kedvenc meséje a Süsü a sárkány volt: https://www.youtube.com/watch?v=OIUs1TPxk1M&feature=related
Már csak a név is kötelez! :)

Éppen belecsöppentünk egy meglepetés születésnapi buliba, majd a kertben ültünk le, ami csendes kis utcára néz és nem hallatszik be a BAH csomópont forgalma. Az étlap böngészése előtt feltűnik ifj. Bodrogi a pultban! Az étlap rövidsége is feltűnik, ami egy oldal, viszont az alján szerepel a bűvös mondat: Ahogy a piacon a kínálat, úgy étlapunk is folyamatosan változik.  Friss alapanyagokkal, szezonális termékekkel dolgoznak.
Előételnek kértük: Grillezett nektarinsaláta mentával és dióval, Tárkonyos fejtett bableves petrezselymes vajas galuskával.  Annyi íz találkozott a salátában - a nektarin, menta, saláta, dió, olaj egyszerűen csak ennyit tudtam mondani az első falatok után: Hmmmmm, Isteni!

nektarinSalata.jpg
Grillezett nektarinsaláta mentával és dióval

Főfogásnak érkezett egy Főtt marha meggymártással, vajas burgonyával és Lassan sütött szűz gombás kalácsfelfújttal, fűszeres nyári almával.  A nektarin saláta után még mindig egy kis gyümölcsös főétel, igazi otthoni emlékeket hozott elő az íze; anyukám készített mindig vasárnapi húsleves után meggymártást.

meggymartas.jpg

Főtt marha meggymártással, vajas burgonyával

A lassan sütött szűz, a gombás kalácsfelfújt és körülötte a baracklekvár együttes találkozása egy frenetikus élmény, különleges ízkavalkád - Rolandnak az alma már nagyon extrém volt.

szuz.jpg

Lassan sütött szűz gombás kalácsfelfújttal, fűszeres nyári almával

Közben pedig dalra fakadtak a szülinapos társaságból, így mi is ejtőztünk kicsit, majd következett a desszert. Itt ugye a Túrógombócot  már le se írom, hiszen egyértelmű, hogy kikértük! Roland kért még a gombócok mellé egy kis Mákos gubát vaníliahabbal, házi szilvalekvárral.
A túrógombóc meghozta a várt hatást, könnyű, remegős, egyszerűen tökéletes! Rolandnak egy szívfájdalma volt: az egyébként kiváló szilvalekvár szerinte nem igazán ment a gubához. Ez legyen szerintem a legnagyobb baja, nem? :)

turogomboc.jpg

Remegős túrógombóc (nem is gombóc)

Annak ellenére, hogy telt ház volt, a kiszolgálás igen gyors volt, figyelmesek voltak, a túrógombóc elkészítési idejénél vártunk csak 10-15 percet, de megérte minden egyes percét!
Ide még visszajövünk vacsorázni, újra felkerül a bakancslistámra!

A hetet egy spanyol sonka-, szalámi- és sajtkóstolóval zártuk a Sarki fűszeresnél.
Az este folyamán őket kóstoltuk meg:

- Jamon Serrano (12 hónap érlelés)

- Cecina de Leon (érlelt marhasonka)

- Jamon Iberico (24 hónap érlelés)

- Chorizo Iberico de Bellota (paprikás "kolbász")

- Queso Manchego Tierno (15 napos érlelés)

- Queso Manchego Curado (150 napos érlelés)

- Queso de Oveja Anejo (330 napos érlelés)


Kísérőként a Bodegas Faustino (Faustino VII; V; I) borait ízleltük. Az este alatt rengeteg információval gazdagított minket Nemesvölgyi Attila.
Attila nem érte be hét fogással még egy nyolcadik meglepetés fogással is készült: Sült kolbászkák fűszeres vörösboros mártásban, egy kis lekvárral megspékelve, ami megadja a szaft extra jó ízét.
Az este alatt nekünk a 24 hónapos érlelésű Iberico és a 15 napos Tierno lett a kedvenc.

Attila_SarkiFuszeres.jpg

Sonkatal.jpg

1 komment · 1 trackback

Címkék: ajánló étterem gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr794684741

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.30. 11:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2012.08.22. 08:16:04

Nekem a Bodroginál felsorolt fogások túlzottan elütnek a default magyaros ízvilágtól, nekem a hús mellé nem fér be a gyümölcs.

süti beállítások módosítása