Ismerősen csenghet a Kaldeneker név a fülünkben, hiszen már szerepelt TV és rádió műsorban. Akik kicsit elmélyültek a gasztronómiában, azok biztos tudják, hogy Kaldeneker György ismert szakács.
Kaldeneker György tanulmányait Cegléden, a Vendéglátóipari iskolában szerezte, majd egyből egy pilisi étterembe került. Volt Balatoni vendéglátós, majd felkerült Budapestre a Fórum szállóba. Igazán nagy elismerés akkor érte, mikor 10 évig a Kanada budapesti nagykövetségén volt szakács.
Amiért nekem nagyon szimpatikus Kaldeneker György, az az, hogy egyrészt nagyon szeret friss fűszernövényekkel dolgozni, másrészt egyszerű és roppant egészséges ételeket készít. Szeret kísérletezni a konyhában, szokatlan ízkombinációkat alkot. (Tormás almalekvár)
Nemrégiben nagy álma teljesült be, mikor létrejött a Kaldeneker Lekvárosház vállalkozás. A lekvár iránti szeretete a nagymamától fakad.
Hogy mitől is oly különlegesek a Kaldeneker lekvárok?
Minden egyes üveg lekvár elkészítését magam végzem, és a főzéskor én határozom meg azt az ízt amit előzetesen elképzeltem. Így őrzöm meg a „főztöm” egyediségét, és ez által garantálom a kiváló minőséget.
Célja, hogy hazai (sőt, ha lehet, akkor helyi) termelők által megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket használjunk a feldolgozás során, így támogatva a helyi gazdaságot. Fontos szempont a környezetünk védelme, így a feldolgozáshoz újrafelhasznált üvegekből az élelmiszeripar céljára gyártott befőttesüvegeket vásárolunk. A gyártáskor keletkezett zöldség- és gyümölcshulladékot komposztáljuk, és az üzem telephelyének kertjében hasznosítjuk újra. Hasonlóan a papír és műanyag csomagoló anyagokat is szelektíven gyűjtjük, hogy újrafeldolgozásra kerülhessenek.
A hozzánk került lekvárok közül a legnagyobb sikert a Faszállítók lekvár kapta, nem csak a név választás miatt - az íze sem kutya! Külön pozitívum a weboldalon, hogy minden lekvárhoz és dzsemhez kapunk felhasználási tippeket, mihez is passzol az adott lekvár/dzsem. Természetesen mi kipróbáltuk palacsintához ahhoz is nagyon jó, de amihez igazán bejött az a rozmaringos kacsamell lilaburgonyachipssel.
A másik nagy kedvencem a Paprikalekvár volt, nagyon jó kis receptet ajánlanak hozzá az oldalon, bár én inkább szendvicshez használtam fel első körben - mint ahogy a Tormás céklalekvárt is - egy kis sonkával párosítva.
Az oldalon még találunk házi szörpöket és diabetikus dzsemeket is.
A lekvárokat megrendelhetjük weben, vagy megvásárolhatjuk Budapesten a XXII. kerületben (alias Budafok) a Gyár utca 15. szám alatt lévő bemutatótermükben.
A Facebook oldalukon most nyerhettek lekvárokat!
“Az 1400. lájkolónk kap ajándékba egy Tormás almalekvárt és mellé még választhat egyet a zöldség és az édes lekvárjaink közül. (A nyereményt a Budafoki bemutatótermünkben lehet átvenni, házhoz nem szállítjuk.)“