Ez az a sütemény, amit csakis kávé mellett tudok elképzelni. Rengeteg kávezóban kipróbáltam már, a névtelentől a kedvenc Starbucksig és csak egy helyen találtam rá az én ízvilágomra. Miközben a kávézókban kutattam a megfelelőre, addig sikerült egy szakácskönyvben is felfedeznem. A Nigella Lawson-féle brownie a tökéletes, számomra.
Browniet elkészíteni elég egyszerű, csak a sütésnél kell igazán odafigyelni és a megfelelő percben kivenni a sütőből, különben kiszárad és nem lesz az igazi.
175 gr sótlan puha vaj
200 gr étcsokoládé
3 tojás
1 ev. vanília kivonat
150 gr kristálycukor
110 gr liszt
csipet só
200 gr dióbél vagy kesudió, mogyoró
A sütőt előmelegítem 180°C-ra. Kibélelem a tepsit sütőpapírral. Felolvasztom a vajat a csokoládéval, közben egy tálban felverem a tojásokat és hozzáadom a vanília kivonatot. Ha a csokoládé felolvadt, megvárom míg hűlni kezd és belekeverem a cukros tojást majd a lisztet és egy csipet sót. Legvégül a dióbelet vagy kesudiót, mogyorót. (Ami éppen van otthon.) Addig keverem, míg egyenletes sima tésztát nem kapok, ezek után öntöm a kibélelt tepsibe. 25 percig sütöm, 180°C-on.
Akkor jó amikor a teteje száraz világosbarnás, belül pedig kicsit lágy.