Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Csokis macaron

2011.05.18. 11:01 nikicske

Úgy vélem, ez az a sütemény, amit nem fognak sokan utánam csinálni, talán csak egy két magamfajta megszállott. :) Miért? 4 napig készül! Addig meg se  lehet kóstolni!
Ez egy francia desszert, itthon kevés helyen lehet vele találkozni. Talán épp azért, mert nehéz jól elkészíteni, ráadásul az alapanyagokat sem lehet megvásárolni a sarki kisboltban, kell egy kis utánajárás. Először is be kell szereznünk egy cukorhőmérőt, anélkül esélytelen.
3 tojásfehéjét félreteszünk egy tálkában és három napig szobahőmérsékleten tartjuk. A 3. nap után kezdhetjük meg a sütemény elkészítését. 150 gr kristálycukrot (csakis fehéret) és 37 gr vizet felforralunk pontosan 118 °C-ig (itt kell a cukorhőmérő). Vegyünk 2 tojást, csak a fehérjére lesz szükségünk, ebbe csurgassuk bele a 118 °C-os cukorszirupot, óvatosan. Verjük közepesen kemény habbá, majd ízesítsük felolvasztott étcsokoládéval. Egy másik keverőtálba tegyük a 3 napos tojásfehérjét, adjunk hozzá 150 gr porcukrot és 150 gr mandulalisztet, keverjük össze. Utána keverjük bele a forró csokis cukorszirupba és kihűlésig kevergessük, majd töltsük habzsákba. Sütőpapírra korongokat nyomunk a habzsákból (kb 20 forintos mérteben) és 30 percig pihentessük. Addig a sütőt előmelegítjük 160C-ra és 14 percre a sütőbe tesszük a korongokat. A sütőből kivett korongokat kihülésig félretesszük.
Elkészítjük a tölteléket, amely fehércsokoládéból és tejszínből áll. Felforralunk 100 gr habtejszínt, majd mikor forr, hozzááadjuk a 100 gr fehércsokoládét és simára keverjük. Kis időre félretesszük, hogy besűrűsödjön. Utána a kongokat levesszük a sütőpapírról és megkenjük a fehércsokis masszával, majd összeragasztjuk, mint egy pilótakekszet. Ha elkészültünk 24 órára a hűtőszekrénybe helyezzük, kis szerencsével másnap már ehető.
Ja, ha belefogtál, mindenképp tudasd velem hogy hogy sikerült! Ez egy olyan süti, amibe nekem is bőven van hova fejlődni. :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: francia desszert macaron

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr712913338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása