Úgy vélem, ez az a sütemény, amit nem fognak sokan utánam csinálni, talán csak egy két magamfajta megszállott. :) Miért? 4 napig készül! Addig meg se lehet kóstolni!
Ez egy francia desszert, itthon kevés helyen lehet vele találkozni. Talán épp azért, mert nehéz jól elkészíteni, ráadásul az alapanyagokat sem lehet megvásárolni a sarki kisboltban, kell egy kis utánajárás. Először is be kell szereznünk egy cukorhőmérőt, anélkül esélytelen.
3 tojásfehéjét félreteszünk egy tálkában és három napig szobahőmérsékleten tartjuk. A 3. nap után kezdhetjük meg a sütemény elkészítését. 150 gr kristálycukrot (csakis fehéret) és 37 gr vizet felforralunk pontosan 118 °C-ig (itt kell a cukorhőmérő). Vegyünk 2 tojást, csak a fehérjére lesz szükségünk, ebbe csurgassuk bele a 118 °C-os cukorszirupot, óvatosan. Verjük közepesen kemény habbá, majd ízesítsük felolvasztott étcsokoládéval. Egy másik keverőtálba tegyük a 3 napos tojásfehérjét, adjunk hozzá 150 gr porcukrot és 150 gr mandulalisztet, keverjük össze. Utána keverjük bele a forró csokis cukorszirupba és kihűlésig kevergessük, majd töltsük habzsákba. Sütőpapírra korongokat nyomunk a habzsákból (kb 20 forintos mérteben) és 30 percig pihentessük. Addig a sütőt előmelegítjük 160C-ra és 14 percre a sütőbe tesszük a korongokat. A sütőből kivett korongokat kihülésig félretesszük.
Elkészítjük a tölteléket, amely fehércsokoládéból és tejszínből áll. Felforralunk 100 gr habtejszínt, majd mikor forr, hozzááadjuk a 100 gr fehércsokoládét és simára keverjük. Kis időre félretesszük, hogy besűrűsödjön. Utána a kongokat levesszük a sütőpapírról és megkenjük a fehércsokis masszával, majd összeragasztjuk, mint egy pilótakekszet. Ha elkészültünk 24 órára a hűtőszekrénybe helyezzük, kis szerencsével másnap már ehető.
Ja, ha belefogtál, mindenképp tudasd velem hogy hogy sikerült! Ez egy olyan süti, amibe nekem is bőven van hova fejlődni. :)