Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Pisztáciás sütemény

2014.01.13. 17:16 nikicske

A dédnagymama receptes füzetét lapozgatva jött az ötlet, hogy egy-két módósítás a recepten és egy tökéletes pisztáciás süteményt kaphatok. 

pisztacias_suti_1.jpg

Az ötletadó recept az Attila torta volt. A diót kicseréltem durvára tört pisztáciára és a cukor mennyiségét is lecsökkentettem. 

A tészta hozzávalói:

50g durvára tört pisztácia

50g mandulaliszt

2 púpos evőkanál cukor ( nekem most nyírfacukrom volt itthon)

6db tojásfehérje

70g liszt

Egy tálba kimérem a száraz hozzávalókat, egy másik tálban pedig a tojásfehérjét felverem kemény habbá, majd óvatosan adagolom a tojáshabot a szárazanyagokhoz. Kibélelt vagy vajjal és lisztttel kikent tepsibe teszem és 30perc alatt készre sütöm a 170°C-on. Természetesen az idő közeledtével tűpróbával ellenőrzöm. 

pisztacias_suti_3.jpg

Míg a tésztánk sül addig a csokitölteléket készítem el.

Hozzávalók: 

6db tojássárgája

4 evőkanál cukor

3dl tej

100g étcsokoládé (70%)

150g vaj

A cukrot elkezdem felolvasztani egy lábasban, majd a tejet és a tojásokat is hozzáadom. Folyamatosan keverem, alacsony hőmérsékleten, nem szabad forrnia! Sűrű krémet főzök, majd lehűtöm kicsit és hozzáadom a vajat, majd a csokoládét is. 

A tésztát 2-3 részre vágom és megkenem a csokoládéval, ha nagyon csokisan szeretnénk akkor kivülről is bekenhetjük ezzel a krémmel. Tetejére durvára tört pisztáciát szórtam. 

A krémhez adhatunk kezeletlen narancshéjat is, úgy is nagyon finom lesz. 

pisztacias_2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pisztácia desszert dédi

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr455756552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása