Ez egy Attila torta dédi receptfüzetéből. Igaz, tegnap volt Attila nap, de hátha még nem késő! :)
Most minden anyaghányadot hagytam ahogy volt, csak két apró változást csináltam: egyik, hogy mandrainhéjat reszeltem a csokoládés krémbe (most nagyon élem) a másik, hogy nem lett nagyon vastag a tészta, így csak háromba vágtam - eredetileg négy részre kellett volna felvágni.
6 db tojás
160 g cukor
50 g mandulaliszt vagy darált mandula
50 g darált dió
70 g liszt
3 dl tej
6 kanál cukor
vanília
1 mandarin reszelt héja
150 g vaj
100 g étcsokoládé
2 kanál rum
A sütőt bekapcsolom 170°C-ra. A tojásokat két részre osztom, a fehérjét felverem kifényesedésig, közben hozzáadom a 160g cukrot. Egy tálba kimérem a mandulalisztet, diót, liszet, majd összekeverem és hozzáadom a cukrozott tojáshabot. Egy kisebb tepsibe -de tényleg kicsibe- megsütöm. Nem kentem ki, csak sütőpapírral béleltem. Kb mire a krém elkészül, addigra a tészta is megsül. Egy 30-35 perc és a teteje elkezd világosbarna lenni.
A krémhez egy kisebb lábast veszek elő és elkezdem a cukrot felolvasztani. Hozzáadom a tejet, a tojássárgákat és egy fél vaníliarúd kikapart belsejét. Használhatunk vaníliakivonatot is. Sűrű krémet főzök, majd lehűtöm kicsit - erre most nagyon alkalmas az erkély, kellemes mínuszok vannak. Kb 10 perc elég is neki, hozzáadom a vajat és a két kanál rumot. Egy tálkába öntöm a felét vagy egy kicsivel kevesebbet. Ami az edénybe marad, ahhoz hozzáadom a mandarin héját és a csokoládét és összekeverem. Nálam a krém még langyos volt, így felolvadt a csokoládé.
A megsült tésztát szintén az erkélyre vittem ki kihűlni, ennek is elég volt 15-20 perc. Felvágtam négy vagy három egyenlő részre. Innentől annyi dolgunk van, hogy egyik tésztalapot vaníliás krémmel, a másikat csokissal kenjük meg és elhelyezzük egymásra felváltva. Majd a tetejét is csokoládés krémmel kenjük meg. Hűtőbe tesszük 1 órára, hogy kicsit megdermedjen a krém.