Zsófinál található az édes-keserű citromkrém receptje, ami adta az ötletet, hogy ne csak húsokhoz, hanem édességekhez is csináljak egy krémet. A tonkabab nagy kedvencem rég, már nem is tudom hogy jött a barátságunk, de úgy éreztem, hogy ebbe a receptbe be lehet csempészni, így született meg a tonkababos citromkrém.
400 g kezeletlen citrom
2 db narancs leve
2 db kardamon
tonkabab végek, amik megmaradtak a régebbi reszelésekből, vagy 2db egész
2 db tonkabab reszelve
300 g barnacukor
1 kanál vanília kivonat
Tonkabab maradékok
A citromokat felvágom, majd egy edénybe teszem és vízzel felengedem, hogy épp ellepje. Felforralom, majd utána hagyom főni 15 percig, hogy a citrom fanyar íze kijöjjön. Leöntöm a vizet róla és tisztát öntök rá, ekkor dobálom bele a tonkabab végeit, vagy ha az nincs akkor két egész darabot és a kardamont. Így együtt hagyom felforrni. Ez idő alatt megfő a citrom héja és puha lesz, ekkor a tonkababot és a kardamon kiszedem, a citrom darabokat robotgépbe dobálom és pürésítem. Visszaöntöm az edénybe ha kész és tovább főzöm a cukorral, narancs levével és a kanál vanília kivonattal. Elkezdem belereszelni a két tonkababot, majd hagyom felforrni.
Elzárom és üvegekbe töltöm.
A kezeletlen citromot a Sarki fűszerestől szereztem be.
Készült egy adag a húsokhoz is, Zsófi receptje alapján, amihez én adtam még egy mokkáskanál citromos borsot.