Kisebb mennyiségű medvehagyma-szállítmány érkezett tegnap este a konyhámba, mint azt a Facebookon már megírtam. Most tényleg van alkalmam mindenféle módon kipróbálni a medvehagymát, hiszen eddig a piacon csak 2-3 csokorral vásároltam egyszerre. A szombati piacozás után neki is álltam és megmostam a felét, legalább 10 csokrot. Elkezdtem szeletelni, készült pesto, leves, kenyér, fűszervaj sőt még a pirított újkrumplira is medvehagyma került petrezselyem helyett.
Elsőként reggelit készítettem, ami medvehagymás rántotta volt amely még fotózás előtt eltűntnek lett nyilvánítva! :)
Pesto
1 csokor medvehagyma
1 ev. natúr pisztácia
2-3 db nagyobb dió
1 db shalotta hagyma
só, olaj
A robotgépbe helyezem a a megmosott, feldarabolt medvehagymát, a shalotta hagymát és elkezdem alacsony fokozaton összedolgozni. Közben egy serpenyőben megpírítom a diót, pisztáciát, majd hozzáadom a hagymákhoz és újra összedolgozom. Ha összedolgoztuk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk, ehhez adagoljuk az olajat, kb 1-1,5 decit.
Leves
3 csokor medvehagyma
1 liter húsleves alaplé vagy víz
1 db hagyma
fél tk szerecsendió
2 dl tejszín
só, bors
olaj
Az összevágott hagymát olajon megpírítom, majd hozzáadom a megmosott, feldarabolt medvehagymát és megvárom míg összeesik. Felöntöm a húsleves alaplével és a tejszínt is hozzáadom. Hagyom rottyani, majd botmixerrel összeturmixolom. Végül fűszerezem a szerecsendióval, sóval, borssal.
Kenyér
Itt az alapkenyerem receptjét használtam:
250 gr liszt
fél tk só
negyed csomag friss élesztő
1 csokor medvehagyma
100 ml víz
2 kanál olaj
A medvehagymát megmosom és összevágom, a hozzávalókat összedolgozom egy tálban, majd hagyom kelni 40 percet. Mikor megkelt a tészta, formázom és 175°C-os sütőbe készre sütöm 25 perc alatt.
Hamarosan jön a sült csirkecomb medvehagymás fűszervajjal és a medvehagymás újkrumpli is!