Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Pisztáciás briós

2012.03.30. 14:33 nikicske

Ha már pisztácia blog, akkor gondoltam legyen valami pisztáciás étel is. Briós, mert egy ismerősömnek amúgy is lógok pár brióssal, mivel egyszer volt olyan kedves és kölcsön adta a Minijét nekünk egy fél napra. Meg persze mi is szeretjük a cukros brióst meleg kakaóval és kávéval reggelire, ki nem?! :)

400 gr liszt
 40 gr lágy vaj
 17 gr élesztő
   2 dl langyos tej
   2 ev. cukor
   1 db tojás
   ½ vaníliás rúd kikaparva
   2 ev. pisztácia paszta

Sütés előtt kerül rá:

1 db tojássárgája
cukor
pisztácia darabok


Egy nagy tálba öntjük a kimért lisztet, vajat, tojást, vaníliát és a cukros tejben elmorzsolt élesztőt. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk míg a kezünkről nem kezd el leválni a tészta. 1-2 kanál liszt még kelleni fog miközben dolgozunk a tésztával. Ha szép sima tésztát kaptunk, akkor meleg helyen 1,5 órát kelesztjük. A 1,5 óra után kiveszem a tálból és gyúrok rajta egyet, majd 10-12 darabra osztom és kígyókat formálok belőle. A pisztácia pasztát érdemes elkeverni 1-2 ev. cukorral. A kígyók egyik felét megkenem a bekevert pisztácia pasztával és feltekerem úgy, hogy a paszta belül legyen, majd 20 percig még kelesztem. Ez idő alatt a sütőt előmelegítem 200°C-ra. Megkenem a tojással és megszórom cukorral és pisztácia darabokkal mielőtt bekerülne a sütőbe.
Negyed óra alatt készre sül, elkezd barnulni a teteje, ha sültebben szeretjük akkor 20-25 percig is bent hagyhatjuk. Elkészíthetjük natúran, csak cukrosan, vagy akár fahéjasan is.

Jó étvágyat!

 

Cukros briós

 

Pisztáciás briós

5 komment

Címkék: pisztácia péksütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr944350223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.03.30. 15:21:02

Ó! Hol talál az ember pisztácia-pasztát?
Meg sózatlan pisztáciát?

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2012.03.30. 15:25:21

Pasztát: Culinarisba. Natúr pisztáciát: Ázsia bt.

Jack__Bauer 2012.03.31. 10:22:27

Paszta csak a harmadik kerületi, "nagy" culinarisban van és ca. 35 000 HUF kilója...
Szóval ez egy elég drága süti... :(

Jack__Bauer 2012.03.31. 10:24:04

/azzal együtt, hogy 2 ek. paszta nyilván csak kb. 5-6 dkg/

süti beállítások módosítása