Ha már pisztácia blog, akkor gondoltam legyen valami pisztáciás étel is. Briós, mert egy ismerősömnek amúgy is lógok pár brióssal, mivel egyszer volt olyan kedves és kölcsön adta a Minijét nekünk egy fél napra. Meg persze mi is szeretjük a cukros brióst meleg kakaóval és kávéval reggelire, ki nem?! :)
400 gr liszt
40 gr lágy vaj
17 gr élesztő
2 dl langyos tej
2 ev. cukor
1 db tojás
½ vaníliás rúd kikaparva
2 ev. pisztácia paszta
Sütés előtt kerül rá:
1 db tojássárgája
cukor
pisztácia darabok
Egy nagy tálba öntjük a kimért lisztet, vajat, tojást, vaníliát és a cukros tejben elmorzsolt élesztőt. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk míg a kezünkről nem kezd el leválni a tészta. 1-2 kanál liszt még kelleni fog miközben dolgozunk a tésztával. Ha szép sima tésztát kaptunk, akkor meleg helyen 1,5 órát kelesztjük. A 1,5 óra után kiveszem a tálból és gyúrok rajta egyet, majd 10-12 darabra osztom és kígyókat formálok belőle. A pisztácia pasztát érdemes elkeverni 1-2 ev. cukorral. A kígyók egyik felét megkenem a bekevert pisztácia pasztával és feltekerem úgy, hogy a paszta belül legyen, majd 20 percig még kelesztem. Ez idő alatt a sütőt előmelegítem 200°C-ra. Megkenem a tojással és megszórom cukorral és pisztácia darabokkal mielőtt bekerülne a sütőbe.
Negyed óra alatt készre sül, elkezd barnulni a teteje, ha sültebben szeretjük akkor 20-25 percig is bent hagyhatjuk. Elkészíthetjük natúran, csak cukrosan, vagy akár fahéjasan is.
Jó étvágyat!
Cukros briós
Pisztáciás briós