Hamarosan húsvét: reggeli sonka, kalács és főtt tojás tormával! Mivel egy lakóparkban lakom így saját sonkát nem fogok füstölni, se tyúkokat tartani az erkélyen a friss tojásért, maradt tehát a házi kalács - amit nem csak húsvétkor lehet ám fogyasztani!
Hozzávalók:
500 gr liszt
50 gr vaj
100 gr cukor
20 gr élesztő
3 dl tej
fél citrom reszelt héja
2 tojássárgája
mokkás kanál só
1 db tojás a kenéshez
Egy tálba rakom a lisztet, vajat, sót, tojássárgákat és a cukor felét. A tejet és a cukor másik felét megmelegítem és elmorzsolom benne az élesztőt, majd a lisztes keverékhez adom és eldolgozom kézzel. Langyos helyen fél órát kelesztem, nálam ez a sütő, amit 50°C-ra állítok.
Miután letelt a fél óra, a tészta kétszeresre kelt. Lisztezett felületen még egy picit átgyúrom és 5 részre osztom. A részekből kígyókat formálok és megfonom a kalácsot. Youtube-on remek videós segítséget találtam hozzá. :)
Ha elkészült a fonatunk, akkor visszarakom még 20 percet kelni. A sütőt 180°C-ra melegítem, közben a kalácsot megkenem egy felvert tojással. Kb 20 percet sütöm, míg minden oldala barna nem lesz. A végén még cukros vízzel is átkentem, amitől szép fényes lett.
Ugye milyen egyszerű? Húsvétkor már a szomszédok tőlem szerzik be a kalácsot!