Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Húsvéti kalács

2012.03.28. 14:44 nikicske

Hamarosan húsvét: reggeli sonka, kalács és főtt tojás tormával! Mivel egy lakóparkban lakom így saját sonkát nem fogok füstölni, se tyúkokat tartani az erkélyen a friss tojásért, maradt tehát a házi kalács - amit nem csak húsvétkor lehet ám fogyasztani!

Hozzávalók:

500 gr liszt
 50 gr vaj
100 gr cukor
 20 gr élesztő
   3 dl tej
fél citrom reszelt héja
2 tojássárgája
mokkás kanál só
1 db tojás a kenéshez

Kalács.jpg


Egy tálba rakom a lisztet, vajat, sót, tojássárgákat és a cukor felét. A tejet és a cukor másik felét megmelegítem és elmorzsolom benne az élesztőt, majd a lisztes keverékhez adom és eldolgozom kézzel. Langyos helyen fél órát kelesztem, nálam ez a sütő, amit 50°C-ra állítok.
Miután letelt a fél óra, a tészta kétszeresre kelt. Lisztezett felületen még egy picit átgyúrom és 5 részre osztom. A részekből kígyókat formálok és megfonom a kalácsot. Youtube-on remek videós segítséget találtam hozzá. :)
Ha elkészült a fonatunk, akkor visszarakom még 20 percet kelni. A sütőt 180°C-ra melegítem, közben a kalácsot megkenem egy felvert tojással. Kb 20 percet sütöm, míg minden oldala barna nem lesz.  A végén még cukros vízzel is átkentem, amitől szép fényes lett.
Ugye milyen egyszerű? Húsvétkor már a szomszédok tőlem szerzik be a kalácsot!

3 komment

Címkék: étel kalács

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr314345868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.03.28. 21:30:55

Ügyes. Kizárólag házilag kell elkészíteni (így, ahogy le van írva), pláne húsvétra. A sonkával valami fenomenális:)

süti beállítások módosítása