Elég régen jártam már az Új-Budavár étteremben, így amikor megláttam, hogy erdélyi hét lesz és még szombaton borkóstoló is - tudtam, hogy menni kell!
Fent vendégeskedtek párom szülei, remek kis program lett a szombati borkóstolós vacsora.
Öt fogás mellé öt bor várt ránk. Izgalmas este elé néztünk, ugyanis a párom nagymamája nagy rántott hús és sült burgonya rajongó és ezt úgy kell érteni, hogy mást nem is eszik meg. Így nála kiesett a menü és bort sem ivott, de hárman azért még vevők voltunk az estére.
Magát a borkóstolót a Borshow biztosította és egy igen lelkes és alapos sommelier tartotta.
Előételként érkezett a padlizsánkrém, Tokaji hárslevelű kíséretében, mely igen jó párosításnak tűnt. Igen, tűnt, mivel nem vagyok egy nagy boros, de kellemesen esett a virágos bor a padlizsánkrémhez.
Másodikként érkezett egy tárkonyos bárányragú leves és Thummerer rose párosítás. A rose borok maximum két évesek lehetnek, friss fogyasztásra alkalmasak. Üdítő, testes bor társul a tárkonyos leves mellé.
A következő fogás micike, a háromféle húsból készült kolbászka, titkos fűszerekkel. Kísérőként érkezett a Jandl pincészet kékfrankosa. A Jandl pincészet egyébként igen régi múltra tekint vissza. A bor illata emlékezetet a régi tinta illatára, testes, lilás színű volt.
Itt kicsit megpihentünk, kezdtünk eltelni és még hátra volt két fogás, melyek szintén izgalmasnak ígérkeztek. Volt időnk megvitatni kinek melyik bor és ételek ízlettek.
Majd érkezett a nyakas flekken szalmapityókával és a Kajmád pince kadarkája Szekszárdról. Ennek a bornak az illata mézes, enyhén karcos. Párom anyukájának ez a bor ízlett a leginkább. A Nyakkas flekken pedig kezdett kifogni rajtunk..
E fogás után még mindig nem ért végett az este, hiszen hátra volt a desszert mely házi szilvalekváros hájastészta volt, Tokaji Béres borral párosítva. Gyuriéknál a házi lekvárok Erdélyből származnak és igen finomak. Két kis szilva batyut kaptunk, de pont elég is volt így az este végére. A bort kortyolgatva egy jellegzetes illatra lettem figyelmes, mely nem más, mint a koriander volt.
Végül míg mindenki elbeszélgetett, megvitattuk az este remek bor és étel párosítását és még érkezett egy kis madártej is. Roppant finom, ha látjátok menüben vagy heti ajánlatban, akkor kihagyhatatlan!
Az este végére még a tulajdonos-hölgytől kaptam egy jó tanácsot is: kiszáradt bőrt olívaolajjal kenjük be. Igazán természetes alapanyag és hatásos is!
Köszönjük a finom ételeket és a borokat is.
Padlizsánkrém