Süssünk!
Két éve kaptunk karácsonyra egy kenyérsütőgépet, akkor kezdődtek a kísérletek a kenyerekkel. Volt fehér, félbarna, barna, magos, magnélküli, olajos és még ki tudja mennyi variáció! Ezek általában jobban sikerültek mint a bolti, de nagyon sok időbe telt mire megsült, 3,5 órát nem szívesen vár az ember ha már csak a kenyér hiányzik az ételhez, emiatt sokszor végeztem a boltban, újra. Tavaly végül kaptam egy nagyon egyszerű receptet Pop Gyuritól, az Új Budavár étterem séfjétől, ami megoldotta a problémát.
Azóta ezt az alapreceptet készítem el:
500 gr liszt
fél csomag élesztő
1 ev só
300 ml víz
A hozzávalókat jól összedolgozom, hogy elváljon az edény falától, majd meleg helyen kelesztem. Mikor jó nagyra kelt, megformálom és megsütöm a 180°C-os sütőben.
Ugye milyen egyszerű? Köszönöm Gyuri!! :)
Azóta volt, hogy fele tej, fele vízzel készítem, volt hogy olajat raktam bele, akkor kevesebb vizet adtam hozzá és volt, hogy rozslisztet kevertem a fehérrel. Néha teszünk bele magokat, néha csak a tetejére kerülnek. Tálcára szórunk magokat, a megkelt, megformázott kenyeret megkenjünk egy felvert tojással és beleforgatjuk a tálcába majd kisütjük.
A legnagyobb sikerem eddig ezzel a recepttel, hogy már Bogiék -a szomszédok- se vesznek kenyeret a boltban amióta megmutattam nekik. :)