Észak-Amerikából származik, a XVII. század elején került Európába. Rokonságban áll a napraforgóval. Régen nevezték a szegények krumplijának is. Az íze hasonlít a burgonyához, de attól sokkal édesebb. A burgonyához hasonlóan sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Húsa fehér, felszíne barázdált, nehezen tisztítható.
Gyógynövény kategóriába sorolható, mivel ajánlják gyermekkori élelmiszer allergiák, szív- és érrendszeri betegségek valamint cukorbetegség ellen.
Készíthetünk csicsókapürét, krémlevest, vagy akár magában is fogyaszthatjuk. Préselt leve stabilizálja a vércukorszintet.
Csicsókakrémleves fenyőmaggal:
½ kg csicsóka
1 doboz tejszín
2 dl tej
só, bors, szerecsendió
100 gr fenyőmag
Megpucolom a csicsókát, megmosom, majd felkarikázva felteszem főni a tej és tejszín keverékével. Kb ½ óra múlva -mikor kezd puhulni- lehúzom a tűzről és botmixer segítségével összeturmixolom, majd visszateszem míg felforr. Közben megkóstolom és adok hozzá egy teáskanál sót, kevés borsot és szerecsendiót.
Tálaláskor pirított fenyőmaggal szórom meg.