A sok bejgli után jól esik egy kicsit könnyedebb desszert, főleg a reggeli kávé mellé. Nekem ilyen a keksz. Roppant egyszerű és sokáig eláll egy fém dobozban, ráadásul a tésztája fagyasztható is.
300 gr liszt
50 gr mandulaliszt
150 gr cukor
200 gr hideg felkockázott vaj
2 ev jeges víz
2 db tojássárgája
1 tk só
Tonkababos: 1 kisebb tonkabab lereszelve és 1 evőkanál vaníliakivonat
Matcha teás: 1 evőkanál matcha teapor
A lisztet, cukrot egy tálba rakom, majd a hideg vajat hozzáadom és elkezdem morzsolni, míg morzsás állagú nem lesz. Ekkor hozzáadom még a tojássárgáját, hideg vizet, sót. Én ennél a pontnál megfeleztem a tésztát és az egyikhez matcha teaport adtam, a másikhoz tonkababot és vaníliát. Frissentartó fóliába teszem és hengert formázok belőle, kb 45 percig a mélyhűtőbe helyezem. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. 45 perc után felvágom a kekszeket és sütőpapíros tepsire helyezem, kb 15-20 perc alatt készre sütöm. Ha kezd világosbarna lenni, akkor kiveszem és megvárom míg kihűl, majd dobozba rakom.
A tetejére rakhatunk durvára darabolt pisztáciát vagy mogyorót, ezeket a sütőbe helyezés előtt kell picit belenyomkodni.
Kekszezés
2011.12.28. 20:35 nikicske
Szólj hozzá!
Címkék: keksz desszert matcha
A bejegyzés trackback címe:
https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr223502832
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.