Hívhatnám zöldbabnak is, de ez sárga. Próbáltam jó zöldet keresni a piacon, de nem sikerült rátalálni. Így maradtam a sárga vajbabnál és egyből 2 kg-ot szereztem. Jó lesz levesnek, főzeléknek, ami marad az megy a firgóba.
Mostanában kezd a főzelék-láz feltámadni, egyre többett hallani, hogy ilyen-olyan főzelék van a napi kínálatban. Idén valahogy nekünk is több főzelék csúszott le a torkunkon mint szokott. :)
Szóval megpucolom a kívánt mennyiséget, ami most jelen esetben 1kg, alaposan megmosom, majd feldarabolom. Vajon hagymát párolok, majd hozzáadom a babot és párszor átkavarom. Pár perc elteltével felöntöm vízzel, annyival, amennyi még nem lepi el teljesen, adok hozzá 2db babérlevelet és 1 gerezd fokhagymát, sót, majd hagyom főni. Ha már megfőtt a bab, kiveszek belőle pár merőkanállal, akár a felét is és botmixerrel leturmixolom. Adok hozzá 2dl tejfölt és visszaöntöm az alaphoz, amiből kivettem, aztán jól felforralom. Míg forr, ízesítem még ecettel, ha szükséges akkor sóval is. Van mikor kerül bele pirospaprika is.
Hozzávalók:
- 1 kg vajbab
- 2 dl tejföl
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ev vaj/margarin, bármilyen zsíradék :)
- ecet, só