Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Tatár beefsteak

2011.06.11. 20:21 nikicske


Ki ne szeretné a tatár beefsteaket?! Nem rajongok a nyers húsért, pl a sushi-t sem értem, de ez valami más. Aki azt állítja, hogy nem szereti az vagy hazudik vagy még nem kóstolta! Próbáltam rákeresni az interneten mióta is él a köztudatban ez a fantasztikus étel, de nem leltem rá. (szerk.: aki tudja, mondja!) Ha minden igaz, egy ősmagyar ételről van szó és talán igazak azok a mondások is, hogy a tatárhoz is köze van. Valószínű, hogy XIII. századba nyúlik vissza eme remek étel.
Eredetileg késsel aprították fel, sokan készítik így még ma is, jobban kiadja az ízt. Én magam mindig a hentessel daráltatom le a bélszínt. Innentől kezdve már csak ízlés dolga, hogy mit teszünk bele. Ha már ádoztunk a bélszínre -ami nem olcsó manapság-, akkor  a további alapanyagokon se spóroljunk.

Hozzávalók:

20 dkg darált bélszín
1 fej apróra vágott hagyma
1 ev ketshup (heinz)
dijoni mustár
fűszerpaprika
frissen őrölt bors
1 db tojássárgája

Azt hogy mennyi dijoni mustár és mennyi bors, magunk tudjuk eldönteni, én picit mustárosabban szeretem. Kóstolni és kóstolni! Ha elkevertünk minden hozzávalót villával, akkor mehet a hűtőbe. Pár óra vagy akár egy éjszaka pihentetés után fogyaszható is. Toast kenyeret pírítsuk meg, kenjük meg kevés vajjal, majd kenjük meg a tatár beefsteakkel. Köretnek tálalhatunk mellé paprikát, uborkát vagy akár lilahagymát is.

 

5 komment

Címkék: bélszín

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr352976047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.06.14. 22:25:19

Bocs' de hol marad(t) a só ?
Tipp: fokhagyma (is)
Megjegyzés : a hagymát is lehet darálni ! (stb.) Otthon!

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2011.06.14. 22:50:10

Számomra dijoni mustár elég sós volt, ezért is került bele ketshup. De izlések és pofonok:)
Persze lehet a hagymát is darálni.

@X 2011.06.15. 06:49:39

Friss:
bama.hu/baranya/kultura/ellatogana-a-muhi-csatamezore-is-383310
és

grocceni.com/c2/tatar.html

Viszont (főleg) nyáron : higiénia ! ( fertőzés elkerülésére irányuló tisztaság előírásai !
További jókat !

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2011.06.15. 07:46:50

Köszönöm! Neked is, gyere máskor is.

csatoimi 2011.06.17. 21:10:02

Nem szeretnék hazudni, de mivel még nem kóstoltam, úgy képzelem, hogy azzal is baj van, aki az ilyent megeszi! :)

süti beállítások módosítása