A sok bejgli után jól esik egy kicsit könnyedebb desszert, főleg a reggeli kávé mellé. Nekem ilyen a keksz. Roppant egyszerű és sokáig eláll egy fém dobozban, ráadásul a tésztája fagyasztható is.
300 gr liszt
50 gr mandulaliszt
150 gr cukor
200 gr hideg felkockázott vaj
2 ev jeges víz
2 db tojássárgája
1 tk só
Tonkababos: 1 kisebb tonkabab lereszelve és 1 evőkanál vaníliakivonat
Matcha teás: 1 evőkanál matcha teapor
A lisztet, cukrot egy tálba rakom, majd a hideg vajat hozzáadom és elkezdem morzsolni, míg morzsás állagú nem lesz. Ekkor hozzáadom még a tojássárgáját, hideg vizet, sót. Én ennél a pontnál megfeleztem a tésztát és az egyikhez matcha teaport adtam, a másikhoz tonkababot és vaníliát. Frissentartó fóliába teszem és hengert formázok belőle, kb 45 percig a mélyhűtőbe helyezem. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. 45 perc után felvágom a kekszeket és sütőpapíros tepsire helyezem, kb 15-20 perc alatt készre sütöm. Ha kezd világosbarna lenni, akkor kiveszem és megvárom míg kihűl, majd dobozba rakom.
A tetejére rakhatunk durvára darabolt pisztáciát vagy mogyorót, ezeket a sütőbe helyezés előtt kell picit belenyomkodni.