Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Burgonya, lila burgonya

2012.02.13. 16:07 nikicske

A piacon sétálva és szemrevételezve az árusok termékeit mindig feltűnik az a bizonyos burgonya, melynek számos nevét használjuk; többek közt krumpli, kolompér, pityóka. A piacon mindig csak burgi van, de sosem tudjuk, hogy milyen fajtáját is vásároljuk meg. A nagy áruházakban már kicsivel szerencsésebbek lehetünk, mivel itt már csoportosítva vannak aszerint, hogy mire is szeretnénk felhasználni (van salátás, sütéses, nem-szétfövő, stb).

Nézzük mit is tudunk a burgonyáról általánosságban:
Peru és Chile hegyvidékes részeiről származik, Európába az 1540-es években került be. Keményítőben gazdag, a gumójáért termesztik. Sok vitamint (A,B,C,K) és ásványi anyagokat tartalmaz.
Gyógyító hatásai is vannak, a nyers burgonyaszeletek tisztítják és lágyítják a bőrt; reszelve enyhíti a szem körüli duzzanatokat és hűsíti a leégett bőrt.
Hűvös helyen tárolva sokáig eláll. Felhasználása sokrétű: leves, főzelék, saláta, sütve vagy tészták készítésénél használják.

A piacokon kétféle “burgival”  találkozhatunk: a sárga és piros színűvel - ám nem csak ez a kettő létezik, van pl lila burgonya is. Sőt van egy családi vállalkozás, mely erre a lila burgonyára specializálódott, a lilaburgonya.hu. Kínálatukban találkozhatunk perui lila, svéd kék, skót-felföldi vörös, svájci kék, maja hajnal és cherie burgonyákkal. Mind más kinézetű és ízű, mind másra használható igazán jól.

 


Nem génmódosítás és nem ételfesték! Csupa természetes növényi színanyag. A Magyarországon termesztett fajták választéka a Nyugat-Európai kínálathoz viszonyítva még mindig nagyon szegényes, de azért az utóbbi években pozitív változásoknak lehettünk tanúi. Egyre több új fajtát próbálnak ki a termesztők a hazai viszonyok között, ehhez a vonalhoz csatlakozott a lilaburgonya.hu is.
Az általunk termesztett 3 lila húsú fajta közül egy fajta (a Perui lila) nagyon kellemes mogyoró-, vagy gesztenyeszerű mellékízzel bír, héjában főzve kitűnő saláta alapanyag, míg a Svájci kéket intenzív burgonyaíze, extrém színe és magas szárazanyag tartalma különösen alkalmassá teszi chips készítésére.
Ti is tudtok rendelni tőlük, esetleg személyesen is fel lehet őket keresni Szigetszentmiklóson. Az oldalukon találtok recepteket - javaslom a szilvásgombócot a Perui lilából’!



Ez utóbbi elkészítése ugyanaz mint a hagyományos szilvásgombócé, csak a színe lesz lila:



Készítettem chipseket is, melyek egy baráti vacsorán igen gyorsan elfogytak:



A Magyar konyha legújabb számában is találkozhattok a lilaburgonyákkal, sőt pár receptet is ajánlanak - közülük egyet én is kiválasztottam: burgonya “magyaros módra”. (Apró változtatás, hogy kakukkfű helyett rozmaringot használtam és egy pici chilit is adtam hozzá.)



Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a sok burgonyát a www.lilaburgonya.hu -nak!

5 komment

Címkék: burgonya gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr754101795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2012.02.24. 15:17:38

Olvastam már a lilaburgonyáról, de felvágva még képet sem láttam róla. Kicsit fura, de épp ezért érdekes. Különösen, ha még az íze is eltér a megszokottól. Én kipróbálnám! Ha sajtból, kenyérből, felvágottból annyfélét használunk, krumpliból miért ne? :)

Momina 2012.02.24. 15:20:56

Meg is néztem az ajánlott honlapot, de a Cherie-n kívül jelenleg egyik fajta sem rendelhető, hiány miatt :(

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2012.02.24. 20:18:54

@Momina: Ohh sajnálom. Megkérdezem mikor lehet rendelni a többiből és írok!

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2012.03.05. 08:53:27

@Momina: Most kaptam a választ: "kb. július elejétől lesz újkrumpli minőségünk a piacon, szállítható áru pedig szeptembertől."

süti beállítások módosítása