Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

A menzás csokoládéöntet nyomában

2012.01.15. 17:09 nikicske


Tavaly év vége felé kérdezték tőlem: hogyan is készülhet a menzán a csokoládéöntetes piskóta? Gondoltam ez nem lehet olyan nehéz, így felvettem a listára és most: itt a leleplezés ideje!
Sütöttem egy kis tepsi piskótát és nekiveselkedtem, eleinte csak úgy, ahogy magam is próbálkoznék.



1. kísérlet:
Csokoládépudingot készítek (porból) egy másik tálban katica tortabevonót olvasztok fel, majd összekeverem. Az eredmény túl sűrű és sötét is lett, no de sebaj, próbálkozom tovább!





2. kísérlet:
Étcsokoládét olvasztottam margarinnal. Állaga jó, a színe még mindig sötét.



3. kísérlet:
Katica tortabevonó, margarin, pár kanál víz, tejszín, liszt. Ez a kísérlet is zátonyra futott.



Közben megnéztem, hogy az internet mi tud a csokoládéöntetről. Sokféle variációt találtam, olyat is amit én kipróbáltam és mégsem lett az igazi.

Végül a legjobb szerintem a következő recept lett, ámbár a színe azért lehetne még halványabb, de azért nem rossz.

150 ml tej
1 csapott kanál étkakaó por
1 kanál nyuszis kakaó (édes)
6 db kockacukor
1 kanál liszt
10 gr vaj

A tejet felteszem főni, az ét- és édes kakaóval hozzáadom a cukrot, néha megkeverem. Hozzáadom a lisztet amikor már fő, ezzel kicsit sűrűsödik, de nem lesz túl sűrű - ha mégis akkor tejjel vagy vízzel lehet hígítani. Hígításnál arra figyeljünk, hogy édes maradjon, ha kell akkor még cukrozzuk. Ha elértük a kívánt állagot, akkor zárjuk el és dobjuk bele a vajat és már önthetjük is a piskótára!

5 komment

Címkék: csokoládé desszert menza

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr743549370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicabajusz (törölt) 2012.01.17. 00:55:52

Meghoztad a kedvem! holnap megcsinálom! :)

2012.01.17. 12:32:54

Félek a menzán nem készítették el ilyen gondosan összeválogatott alapanyagokból...Néha a vízzel higított kakaópor élménye köszönt vissza egy-egy ilyen öntetből:(

magyarpoker · http://www.chocolatepoker.hu/ 2012.01.17. 15:07:53

Saját tapasztalataim szerint a folyékony csokiöntethez jobb, hogyha kakaóporból készítjük, a tortabevonó a szilárdabb állagú ( pl. linzer tetejére ) csokimázhoz hasznosabb..

Zselyke25 2012.01.24. 13:52:33

Nem tudom régen ezt hogyan készítették, de ma a csokipuding az alap és a pudinghoz adandó tej mennyiségének kétszeresét kell folydékban hozzáadni, úgy hogy két rész tej egy rész víz legyen az arány.

újvámpír 2012.01.24. 14:07:07

Az én emlékeim szerint mintha mazsola is lett volna benne, de már rég volt. Az tény hogy sokkal sápadtabb és hígabb volt az öntet, de imádtuk. :)

süti beállítások módosítása