Tavaly év vége felé kérdezték tőlem: hogyan is készülhet a menzán a csokoládéöntetes piskóta? Gondoltam ez nem lehet olyan nehéz, így felvettem a listára és most: itt a leleplezés ideje!
Sütöttem egy kis tepsi piskótát és nekiveselkedtem, eleinte csak úgy, ahogy magam is próbálkoznék.
1. kísérlet:
Csokoládépudingot készítek (porból) egy másik tálban katica tortabevonót olvasztok fel, majd összekeverem. Az eredmény túl sűrű és sötét is lett, no de sebaj, próbálkozom tovább!
2. kísérlet:
Étcsokoládét olvasztottam margarinnal. Állaga jó, a színe még mindig sötét.
3. kísérlet:
Katica tortabevonó, margarin, pár kanál víz, tejszín, liszt. Ez a kísérlet is zátonyra futott.
Közben megnéztem, hogy az internet mi tud a csokoládéöntetről. Sokféle variációt találtam, olyat is amit én kipróbáltam és mégsem lett az igazi.
Végül a legjobb szerintem a következő recept lett, ámbár a színe azért lehetne még halványabb, de azért nem rossz.
150 ml tej
1 csapott kanál étkakaó por
1 kanál nyuszis kakaó (édes)
6 db kockacukor
1 kanál liszt
10 gr vaj
A tejet felteszem főni, az ét- és édes kakaóval hozzáadom a cukrot, néha megkeverem. Hozzáadom a lisztet amikor már fő, ezzel kicsit sűrűsödik, de nem lesz túl sűrű - ha mégis akkor tejjel vagy vízzel lehet hígítani. Hígításnál arra figyeljünk, hogy édes maradjon, ha kell akkor még cukrozzuk. Ha elértük a kívánt állagot, akkor zárjuk el és dobjuk bele a vajat és már önthetjük is a piskótára!