Itt az ősz, itt van újra. Ilyenkor valahogy a fahéj, szegfűszeg kerül elő a konyhában és a lakás több pontján, esténként fahéj illatú gyertyák, nappal pedig almás-fahéjas pite, fahéjas muffin. Íme az én almás-fahéjas pitém receptje:
6 db alma
2 ev fahéj
2 ev darált dió
fél tonkabab lereszelve
2 púpos kanál lágy barnacukor
1 ev vanília kivonat
Tésztához:
250 gr liszt +1 púpos kanál a gyúrás közben
230 gr margarin
2 db tojás
2 ev tejföl
3 ev porcukor
A lisztet a vajjal elmorzsolom és hozzáadom a tejfölt, cukrot, tojást. Tésztát elfelezem és a hűtőben pihentetem fél órát, addig a sütőt előmelegítem 180°C-ra. Megpucolom az almát és lereszelem egy nagy lyukú reszelőn, majd megszórom fahéjjal és barnacukorral. A tészta egyik felét kinyújtom tepsi-méretűre, beleteszem a tepsi aljára, ráhelyezem a darált diót. Én most nem daráltam hanem kicsit megtörtem az egész diót, így némelyik nagyobb darab maradt. A dióra mehet a kifacsart fahéjas alma. A legtetejére kinyújtom a másik tésztát, aztán megszurkálom villával és megkenem tojássárgájával. 180°C sütőben 35-40 percig sütöm. Tálalásnál porcukorral hintem.