Megpillantva a szilvát egyből tudtam, hogy ma szilvásgombóc lesz az ebéd! Gyorsan pakoltam be még krumplit és tojást is, ezen kívül semmi extra hozzávaló nem kell és pikk-pakk elkészül.
Hozzávalók:
- 6db szilva
- 1/2 kg krumpli
- 1db tojás
- só, fahéj, cukor
- zsemlemorzsa
- 1 kanál zsír/olaj
A krumplit megpucolom, felkockázom és megfőzöm, majd krumplinyomóval összetöröm. Fazékban vizet forralok a gombócoknak. Az összetört krumplihoz hozzáadok egy kanál zsiradékot, 1 egész tojást és enyhén sózom. Jól elkeverem, majd nyújtódeszkára teszem és annyi lisztet adok hozzá amennyit felvesz, hogy közepes állagú legyen. Majd kinyújtom újjnyi vastagságúra, kb 8x8cm-es kockákra vágom. A kimagozott szilva belsejét fahéjjal és cukorral meghintem és a tészta közepébe rakom, majd behajtogatom a széleit és gombócokat formálok belőle - na én itt valamit elrontottam, mert kugli-méretűek lettek, nem gombócok! Forrásban lévő bő vízbe óvatosan beleteszem és lassú forrásnál megvárom míg feljön a víz tetejére, kiszedem egy szűrőkanállal, majd leöblítem bő hideg vízzel és egy kanál olajon megpirított zsemlemorzsába forgatom. Én a zsemlemorzsába rakok még fahéjas cukrot.
Ugye milyen egyszerű?