Ha Ausztria, akkor: knédli, császármorzsa, gőzgombóc, krémlevesek és bécsi szelet, nemdebár..?
Életem legjobb bécsi szeletét Ausztriában, Rosegg falujában ettem, tavaly nyáron. Biciklizés közben, ahogy átértünk egy kisebb hídon, ott volt mellettünk, a kicsit kihaltnak látszó vendéglátó egység. Kint piros kockás abroszok az asztalokon, bent hallatszott a sürgés-forgás. Egy idős hölgy jött ki köténykében, ő volt a konyhán és kint is. Kértünk egy bécsi szeletet és sült kolbászt. Helyben készült, a néni maga panírozta míg mi kint ejtőztünk. Mikor megérkezett a bécsi szelet, kicsit meglepődtem. Ugyanis az osztrák bécsi szelet az esetek nagy százalékában burgonyasalátával van. Itt nem úgy volt. Kaptam salátát, de csak salátaleveleket, és sültkrumplit.
A néni tudott valamit, mert az első csalódásomat azonnal elfelejtettem, mikor belekósóltam a rántott húsba. Azóta se tudtam reprudukálni, sajnos. Annyira puha volt a sertés, mintha csirkemell lett volna, és az az íz, egyszerűen leírhatatlan volt. Olyan mintha tejben áztatta volna és valamiféle vegetával és különböző fűszerekkel ítesítette volna. Sajnos nem tudtuk meg a néni titkát.
Amikor csak arra járunk tuti betérünk még hozzá, csak Isten soká’ éltesse! :)
Kinek volt már gasztoélménye Ausztriában?