Kisebb koromban nagyon szerettem az Almakompót (sic). A múlt héten a Sarki Fűszeresben volt, az íze pedig mint régen! Egy szóval rabul ejtett és elhatároztam, hogy én is csinálok.
Sarki Fűszeres - Rizskoch almakompóttal
5 db alma
2 db fahéj rúd
1 vanília rúd
2 púpozott kanál cukor (ha édesszájú vagy akkor 3 kanál)
1 evőkanál szegfűszeg
1 teaáskanál narancsvirág
1 citrom leve
(Ez egy kisebb adag, próbaképp.)
Egy lábasba facsartam a citrom levét, felöntöttem vizzel és beledobáltam a fűszereket, a vanília rúdat félbe vágtam. Az almákat egyesével megpucoltam, kimagoztam, cikkekre vágtam és a fűszeres vízben félpuhára főztem. Ez igen hamar bekövetkezik, ne ilyenkor kezdjünk el vasalni! 20-25 perc elteltével, amikor félpuha, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kitesszük ebben a kellemes téli fagyban, akkor hamarabb kihűl.
Ezt a mennyiséget kár üvegbe tenni, egy kisebb család vacsora mellé simán elfogyasztja.