A napokban engem is elért a válság, ha nem is anyagi, de gasztro téren mindenképp, bár úgy néz ki, hogy kezdek kilábalni belőle. A kilábalás első terméke ez a pisztáciás-csokoládés torta.
A pisztácia és az étcsokoládé nagyon jó párosítás, nem véletlen, hogy a kedvenc péksüteményem az a’table-ben a pisztáciás-csokoládés párna.
A recept roppant egyszerű íme:
5 db tojás
1 tk sütőpor
170 gr liszt ( nálam ez most rétesliszt és mandula liszt keveréke volt 140-30)
100 gr barna cukor
5 ev víz
100 gr pisztácia paszta
Töltelék
150 ml növényi tejszín
200 gr étcsokoládé (65-70%)
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját elkeverem a cukorral és a pasztával. A fehérjét felverem, majd a vizet hozzáadom. A lisztet egy tálba szitálom és hozzáadom a sütőport.
A fehérjét a sárgájával elvegyítem, majd a lisztet is hozzáadom. Csatos tortaformát sütőpapírral kibélelem és a tésztát beleöntöm.
Előmelegített sütőben 170°C 25-30perc alatt készre sütöm. Ha kezd barnulni a teteje akkor kész van.
Míg a tészta sül elkészítem a tölteléket. Kis lábasban elkezdem melegíteni a tejszínt, mikor már majdnem forr, leveszem kisebbre a lángot és hozzáadom a csokoládét és felolvasztom.
Ha elkészült a tészta, kicsit várok míg hűl, majd félbevágom és megkenem a csokoládés töltelékkel, visszahelyezem a tetejét.
Díszítésnek és pisztáciát törtem mozsárban és lekevertem porcukorral, majd megszórtam a szeleteket. De szórhatunk csokoládéforgácsot is a tetejére.