A piacon sétálva és szemrevételezve az árusok termékeit mindig feltűnik az a bizonyos burgonya, melynek számos nevét használjuk; többek közt krumpli, kolompér, pityóka. A piacon mindig csak burgi van, de sosem tudjuk, hogy milyen fajtáját is vásároljuk meg. A nagy áruházakban már kicsivel szerencsésebbek lehetünk, mivel itt már csoportosítva vannak aszerint, hogy mire is szeretnénk felhasználni (van salátás, sütéses, nem-szétfövő, stb).
Nézzük mit is tudunk a burgonyáról általánosságban:
Peru és Chile hegyvidékes részeiről származik, Európába az 1540-es években került be. Keményítőben gazdag, a gumójáért termesztik. Sok vitamint (A,B,C,K) és ásványi anyagokat tartalmaz.
Gyógyító hatásai is vannak, a nyers burgonyaszeletek tisztítják és lágyítják a bőrt; reszelve enyhíti a szem körüli duzzanatokat és hűsíti a leégett bőrt.
Hűvös helyen tárolva sokáig eláll. Felhasználása sokrétű: leves, főzelék, saláta, sütve vagy tészták készítésénél használják.
A piacokon kétféle “burgival” találkozhatunk: a sárga és piros színűvel - ám nem csak ez a kettő létezik, van pl lila burgonya is. Sőt van egy családi vállalkozás, mely erre a lila burgonyára specializálódott, a lilaburgonya.hu. Kínálatukban találkozhatunk perui lila, svéd kék, skót-felföldi vörös, svájci kék, maja hajnal és cherie burgonyákkal. Mind más kinézetű és ízű, mind másra használható igazán jól.
Nem génmódosítás és nem ételfesték! Csupa természetes növényi színanyag. A Magyarországon termesztett fajták választéka a Nyugat-Európai kínálathoz viszonyítva még mindig nagyon szegényes, de azért az utóbbi években pozitív változásoknak lehettünk tanúi. Egyre több új fajtát próbálnak ki a termesztők a hazai viszonyok között, ehhez a vonalhoz csatlakozott a lilaburgonya.hu is.
Az általunk termesztett 3 lila húsú fajta közül egy fajta (a Perui lila) nagyon kellemes mogyoró-, vagy gesztenyeszerű mellékízzel bír, héjában főzve kitűnő saláta alapanyag, míg a Svájci kéket intenzív burgonyaíze, extrém színe és magas szárazanyag tartalma különösen alkalmassá teszi chips készítésére.
Ti is tudtok rendelni tőlük, esetleg személyesen is fel lehet őket keresni Szigetszentmiklóson. Az oldalukon találtok recepteket - javaslom a szilvásgombócot a Perui lilából’!
Ez utóbbi elkészítése ugyanaz mint a hagyományos szilvásgombócé, csak a színe lesz lila:
Készítettem chipseket is, melyek egy baráti vacsorán igen gyorsan elfogytak:
A Magyar konyha legújabb számában is találkozhattok a lilaburgonyákkal, sőt pár receptet is ajánlanak - közülük egyet én is kiválasztottam: burgonya “magyaros módra”. (Apró változtatás, hogy kakukkfű helyett rozmaringot használtam és egy pici chilit is adtam hozzá.)
Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a sok burgonyát a www.lilaburgonya.hu -nak!