Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Boldog Névnapot Attilák

2013.01.08. 16:11 nikicske

Ez egy Attila torta dédi receptfüzetéből. Igaz, tegnap volt Attila nap, de hátha még nem késő! :)
Most minden anyaghányadot hagytam ahogy volt, csak két apró változást csináltam: egyik, hogy mandrainhéjat reszeltem a csokoládés krémbe (most nagyon élem) a másik, hogy nem lett nagyon vastag a tészta, így csak háromba vágtam - eredetileg négy részre kellett volna felvágni.

6 db tojás
160 g cukor
50 g mandulaliszt vagy darált mandula
50 g darált dió
70 g liszt
3 dl tej
6 kanál cukor
vanília
1 mandarin reszelt héja
150 g vaj
100 g étcsokoládé
2 kanál rum

AttilaTorta.JPG

A sütőt bekapcsolom 170°C-ra. A tojásokat két részre osztom, a fehérjét felverem kifényesedésig, közben hozzáadom a 160g cukrot. Egy tálba kimérem a mandulalisztet, diót, liszet, majd összekeverem és hozzáadom a  cukrozott tojáshabot. Egy kisebb tepsibe -de tényleg kicsibe- megsütöm. Nem kentem ki, csak sütőpapírral béleltem. Kb mire a krém elkészül, addigra a tészta is megsül. Egy 30-35 perc és a teteje elkezd világosbarna lenni.

teszta.jpg

A krémhez egy kisebb lábast veszek elő és elkezdem a cukrot felolvasztani. Hozzáadom a tejet, a tojássárgákat és egy fél vaníliarúd kikapart belsejét. Használhatunk vaníliakivonatot is. Sűrű krémet főzök, majd lehűtöm kicsit - erre most nagyon alkalmas az erkély, kellemes mínuszok vannak. Kb 10 perc elég is neki, hozzáadom a vajat és a két kanál rumot. Egy tálkába öntöm a felét vagy egy kicsivel kevesebbet. Ami az edénybe marad, ahhoz hozzáadom a mandarin héját és a csokoládét és összekeverem. Nálam a krém még langyos volt, így felolvadt a csokoládé.


A megsült tésztát szintén az erkélyre vittem ki kihűlni, ennek is elég volt 15-20 perc. Felvágtam négy vagy három egyenlő részre. Innentől annyi dolgunk van, hogy egyik tésztalapot vaníliás krémmel, a másikat csokissal kenjük meg és elhelyezzük egymásra felváltva. Majd a tetejét is csokoládés krémmel kenjük meg. Hűtőbe tesszük 1 órára, hogy kicsit megdermedjen a krém.

tortaszelet.jpg

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: étel csokoládé gasztronómia desszert dédi

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr45006467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.10. 12:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása