A minap résztvettünk egy fantasztikus rendezvényen a Sarki fűszeresnél: “igyunk csillagokat”! Ittunk is csillagokat, közben jókedv és laza beszelgetések is voltak, amolyan előszilveszteri buli.
Nem csak az agysejtek pusztultak, hanem a finom pezsgők is és ropogtatni valók, közben pedig Nemesvölgyi Attila beavatott minket a pezsgő készítés rejtelmeibe; megtudtuk mi a perlage*, degorzsálás* és hogy mi is az a pezsgőre szüretelés.
Tudtátok, hogy:
* Magyarországon 9 hónapig érlelik finom seprűn a pezsgőt? (seprő: üledék)
* nem jó a sok perlage? (perlázs: bubi, CO2)
* ha nem “nyílik ki” a pezsgő dugója felbontás után, az lehet a gyenge minőség előjele
Az estéről íme egy kollázs, több fotó a Facebook oldalon.
Én ezzel a képpel kívánok mindenkinek Sikeres Boldog Új Esztendőt!
*Degorzsálás: A palack nyakában összegyűlt seprő eltávolítása. Perlage: a hab gyöngyözése.