A héten mutatták be a chocoMe új kávés kollekcióját, melyhez Tóth Sándor kávéspecialista biztosította a kávékat, a helyszínt pedig a Lila Körte. A Lila Körtéről hamarosan bővebben is beszámolók, amint eleget kóstoltam.
Mészáros Gábortól megszokhattuk, hogy mindig valami különlegessel rukkol elő, most sem volt ez máshogyan. A kávé és a csokoládé egy remek párost alkot együtt, nem is értem, hogy ez hogyan maradhatott ki az eddigi kollekciókból. Na de mindegy, mert most itt van és remek ízeket élvezhetünk!
A kollekció megalkotásában segédkezett a kávék szakértője és oktatója: Tóth Sándor.
Tóth Sándor neve ismerős lehet a kávékedvelők körében, hiszen 2011-ben az év baristája volt. A vele készült interjúkból számomra az jött le, hogy a legbüszkébb a A KÁVÉ HÁZA 1927 nevű kávézójára, mely Szekszárdon található.
Három különleges kávé szerepel az új kínálatban:
- A Galápagos-szigetekről származó, szokatlanul nagyméretű kávészemek, melyek kevésbé nedvesdúsak. A bourbon fajtájú arabica kávészemek speciális pörkölésüknek köszönhetően kevésbé testesek, ám enyhén citrusos ízviláguk és gazdag, karamelles aromájuk „beteríti” a csokoládékat.
- A kézzel válogatott etióp yirga kávészemeit a kávék gyémántjának nevezik. Egyszerre hordozza magában a citrusos és a bogyós gyümölcsösség meghatározó aromáit, melyek a markáns savakkal keveredve valósággal elborítják az ízlelőbimbókat
- A kolumbiai gaitana kávészemeit a vajas, kakaós, barnacukros gerinc mentén kitüremkedő virágtónusok dominálják.
Azt est folyamán jó pár kockányi boldogsághormont vettünk magunkhoz, közben pedig ámulattal figyeltük Tóth Sándort, ahogy a csokoládék mellé különleges eljárással készíti el a kávékat.
- Ethióp Yirga-ból egy Gold Cup standard szerinti filteres technológiával jégre csepegtetett kávét illesztettünk a tejcsokoládékhoz. Az izgalmas savak és a vékony test illeszkedett a tejcsokoládéhoz.
- A fehércsokoládéhoz szintén a Yirga-ból, Syphon technológiával készítettünk kávét. A technológia sajátosságából adódóan nagy test és igazán szerethető durvaság egészítette ki a minőségi fehércsokoládés kompozíciókat.
- A narancsos és a fekete ribizlis kompozícióhoz hagyományos csepegtetős eljárással, Kolumbiai Gaitana kávéból készítettünk italt. A közép amerikai kávéra jellemző édesség és gyümölcsösség tökéletesen kihangsúlyozódott és illeszkedett a csokihoz.
- A fűszeres feltétekhez visszamentünk az időben. Cezveben klasszikus törökkávét készítettünk, ami alapkarakterével és a török kávéra egyébként is jellemző fűszerességgel egészítette ki a kollekciót.
Mészáros Gábornak köszönhetően lassan féléve, hogy megszerettem az étcsokoládékat, így most is a legjobban az étcsokoládés kollekciók nyerték el a tetszésemet. Étcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, narancshéj és a étcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, liofilizált feketeribizli kockák lehengereltek. Köszönöm ezt a remek estét, a sok finom kávét és kávés csokoládét.
Vajon mivel tudja ezt még fokozni Mészáros Gábor?! :)