Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Vörösbor és marha közös barátsága

2011.10.24. 11:34 nikicske


A marha (jó) hétvége alkalmával készült pár marhaság. Lássuk a marhapörköltet:

50 dkg marhalábszár
fél üveg jó minőségű vörösbor
2 fej vöröshagyma
fűszerpaprika, só, bors
1-1,5 dl marhahús alaplé

Miután megtisztítottam a lábszárat a feleslegesnek ítélt részeiről (é.: ínak, zsír), felkockáztam. Két fej hagymát apró kockára vágtam és olajon megfonnyasztottam, lehúztam a tűzről és meghintettem paprikával majd nyakonöntöttem az alaplével és hozzáadtam a felkockázott húst. Felöntöttem kb 2dl vörösborral (ez annyi amennyi épp elfedi) amint a hús megpirult, majd lassú tűzőn hagytam rotyogni, néha megkevertem, ha elfőtt a bor akkor még öntöttem rá. Vörösbor illatban úszott a konyha! :) A végére (kb 1,5-2 óra) fél üveg bor elúszott a pörköltbe. Jöhetett az ízesítés: só, bors.
A körettel bajban voltam, nokedli, sós burgonya vagy talán dödölle?!
Végül sós főtt burgonya mellett döntöttem. A megmaradt vörösbor szép lassan elfogyott ahogy a tányér étel is. Jó étvágyat!

A levágott ínas és zsírosabb részeken hagytam kevés húst. Kérdezhetnétek miért, de beelőzök mindenkit és elárulom :) - edénybe raktam, felöntöttem vízzel, hogy ellepje és a legkisebb fokozaton elkezdtem főzni. Úgy 3,5-4 órát főttek, majd leszűrtem. A kandúrok megkapták a húsosabb részeket nekem meg lett egy marhahús-alaplevem!

Szólj hozzá!

Címkék: pörkölt marha főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr183325899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.