Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Bor, mámor...Bénye

2011.08.14. 01:16 nikicske

Nekem ez az első boros fesztiválom. Az eddigi fesztiválokon minden egy helyen, egy utcában, vagy egy soron volt, itt viszont túrázni kell a pincészetek között. Az utat pár árus, kávézó, fesztiválprogram (kosárfonó, állatsimogató) szegélyezi. Bénye főutcája telis tele kocsikkal, annyian látogattak el, hogy a parkolók megteltek. Ahogy megérkeztünk, elindultunk mi is a tömeggel.

Első utunk a Bardon pincészetbe vezetett. Minden pincészetnél lehetett enni is, kitelepült egy étterem vagy volt ahol gasztrobloggerek főztek (Ízbolygó, Dali) vagy a helyi pékség kenyérlángosát lehetett megkóstolni. A Bardon pincészetben Anyukám mondta volt, az ő menüjüket sikerült végigkóstolni, bár a Porchetta karamellizált hagymával kemencében sült zsemléből már csak az utolsó morzsákat sikerült elcsípni, de még így is megérte. Itt is nagy sikerük volt, mint a Budai Gourmeten.

Porchetta (porketta) eredetileg Umbirában volt jellemző, de most már egész Olaszországan fellelhető. Egész malacot sütnek meg kemencében, lassú tűzön. Fűszerezése jellemzően só, bors, fokhagyma. Kemencében sült zsömlében tálalták a malachusát, rukkolával és karamellizált hagymával.


Felkerestük az Ábrahám pincészetet, ahol nagyon kellemes félédes borba sikerült beleválasztani (Lamabilis 2009).



Következő állomásunk a Karádi-Berger borászatban, az Ős kaján étterem volt. Itt Túrós reszeltet kínáltak. Ez csokoládés tészta, készítésnél linzer állagú, darabos ezért lefagyasztják, majd lereszelik. A tepsi aljára reszelik a tésztát, majd túrót halmoznak rá és a tetejére ismét reszelt csokoládés tésztát tesznek és megsütik.

Voltunk még a Homona pincészetnél, ahol a Sárga Borház kapott helyett. Itt volt szilvás pite, bárány kolbász, bodza-, málna-, levendulaszörp (házi). Nekem itt a levendulaszörp tetszett meg, de sajnos későn érkezünk és már elfogyott, így maradt a bodza, amiből nekem sikerült megvenni az utolsó adagot, pedig még csak 4 óra magasságában jártunk. Otthon is elkészíthető a levendulaszörp. Cukorszirpot készítünk, majd leforrázzuk a levendulát. Pár órát pihentetjük (de lehet egy éjszakát is), utána leszűrjük. Hideg szódával felengedjük és citromkarikával ízesítjük.

Most kérdezhetnétek miért pont ezeket a helyeket kerestem fel, a válasz egyszerű: ezek az éttermek szerepelnek a Top100-as listában erről a vidékről és a hangzatos nevek is diszkriminációra sarkallanak. :) Maga a rendezvény igen hangulatos, hiszen sétálunk az utcákon, itt-ott tárt kapuk fogadnak, ahonnan áradnak ki a finom illatok, emberek jönnek-mennek kezükben a borospoharakkal. Bent általában még jobb hangulat fogadja a betérőket, van ahol szénabálákon lehet ülni (pokróccal van leterítve) napernyős asztalok, padok és van ahol a fűben vannak pokrócok és le lehet dőlni, kellemes lágy zene, finom illatok, kellemes borok társaságában.
Köszönet a szervezőknek, nagyon jó hangulat volt!

Szólj hozzá!

Címkék: bor étterem gasztrofeszt

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr203151840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.