Nem régen megkeresett a Noosti Kft. akik foglalkoznak brontei pisztáciával és kaptam tőlük ajándékba pisztáciapasztát és zöld pisztácia darabokat. Ezúton is köszönöm szépen.
Majd jött a töprengés, mire is használhatnám, végül a pasztából torta lett.
Neil Perry könyvét lapozgatva jött az ötlet, a könyvben ugyanis citromos joghurttorta van, amiből én kihagytam egy az egyben a citromot és helyette 3 evőkanál tömény pisztáciapasztát raktam bele. A receptben még szerepel egy gyümölcsös ragú, ami nálam málna és eper nah meg némi vanília és tonkabab keverékéből állt össze. Mondanom sem kell, hogy isteni finom volt és a nyár slágere lesz az már biztos. Könnyű, egyszerű és rettentő finom.
22cm átmérőjű kapcsos tortaforma
100 g barnacukor
4 db tojás
3 evőkanál pisztáciapaszta
4 doboz natúr joghúrt (pille - ez sűrűbb)
3 evőkanál liszt
friss idény gyümölcsökből saláta:
200 g málna
200 g eper
fél vaníliarúd belseje
fél tonkabab reszelve
A salátának való gyümölcsöket megmosom, és az epret félbevágom, hozzáadom a málnát, tonkababot, vaníliát és elkeverem. Hűtőbe rakom tálalásig.
A tortaformát kibélelem sütőpapírral, sütőt 180°C-ra előmelegítem.
A tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadom a cukrot, és a piasztáciapasztát, jól elkeverem, majd a lisztet és a joghurtokat is beleöntöm a tálba. A fehérjéből kemény habot csinálok és apránként hozzáadom a joghurtos keverékhez, vigyázva hogy ne törjön a hab. Majd a formába öntöm és 45-50 perc alatt készre sütöm.
Megvárom míg kihűl és gyümölcssalátával tálalom.