Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Brontei zöld pisztácia

2013.05.15. 16:27 nikicske

gruppo_prodotti.jpg

Szicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia termesztésével
foglalkozik (botanikai faja "Pistacia vera"). Az Etna környékén élő emberek
több mint három ezer hektárnyi területen specializálódtak a pisztáciára, ami
jól kifejezi, hogy ezen a terület ez a fő termény (több mint 80%-a a
regionális területnek) és az ültetvényekre igen csak sajátos körülmények
jellemzők.

Sherbeth 09 052.jpg

Sherbeth 09 039.jpg


Bronte-t, a pisztácia Édenkertjének is tekinthetjük, mivel az ott termő
gyümölcs aromája, íze és jellegzetes smaragdzöld színe általánosan elismert,
egyedi és különleges. A "zöld arany", ahogy a brontei zöld pisztáciát
nevezik, a legfontosabb gazdasági erőforrás a hatalmas Etna környéki
területnek és az ott élő embereknek.

Összevetve az Etna vulkanikus talaját, a hőmérsékleti jellemzőket, az ottani
növény fajtáját és azt a kultúrális hagyományt, a brontei pisztácia
kultúráját, ami apáról fiúra száll, mindezek eredményeként az itt termő,
kiváló minőségű és nagyon értékes gyümölcs rendkívűl népszerű az európai és
japán piacokon főleg jellegzetes mérete és intezív zöld színe miatt.

A bontei zöld pisztácia édes, finom és aromás. Mindenekfelett egyedülálló. A
Földközi-tenger térségében és az Amerikában található ültetvények
terméseitől jól megkülönböztethető sajátságos, érzékszerveinkkel jól
tapasztalható tulajdonságai teszik egyedivé a világon. Egyaránt nagyra
értékelik az olasz és a külföldi piacokon az eredeti íze valamint a
konyhában, a cukrászatban való sokoldalú felhasználhatósága miatt.
Használják az édesiparban, ahol tortákat, süteményeket, nugátokat, habokat,
édességeket, fagylaltot, és a gránitát készítenek belőle, de nagyon finom az
elő-és főételekben egyaránt, vagy a tipikus szicíliai aranciniben, de szép
mennyiségben használják a felvágottakban is (nagy a mortadella), valamint a
kozmetikai iparban.

Sherbeth 09 034.jpg

noosti fejlec.jpg

2 komment

Címkék: ajánló pisztácia

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr445301815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilvi1960 2013.05.16. 11:51:11

imádom, jó kis esti nasi tv elé :)

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2013.05.16. 12:40:37

Egy jó krémleves tetejére szórva, fasírtba, kalácsba, briósba töltve is nagyon szuper.

süti beállítások módosítása