Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Gyere maci itt az eperlekvár!

2012.06.01. 15:23 nikicske

Pünkösd hétfőn láttam facebookon a hírt, hogy termelői eper eladó, ingyenes házhozszállítással. Sose legyen ennél rosszabb üzlet, már nyúltam is a telefon után és rendeltem 6kg-ot.  Ma meg is érkezett a csodálatos, kiváló minőségű, fantasztikus illatú eper!
6 kg már elegendő mennyiség lekvár készítésre, egy kis sütire és magában enni is. Így nekiveselkedtem jó 2 kg megmosásának és pucolásának. Miután végeztem felkarikáztam, lecukroztam és hozzáadtam a dzsemfixet. Cukorból vegyesen ment vaníliás-, nád-, és barna cukor, majd került bele még vanília kivonat és rum is. Kb 20-25 percig rotyogtattam, a habot leszedem, a maradékot az üvegekbe töltöttem.

2 kg eper
500 gr cukor (A kikapart vaníliarúdakat nem szoktam kidobni, beledobálom a cukros edénybe így máris van vaníliás cukrom.)
2 zacskó dzsemfix
2 ek vaníliakivonat
1 dl rum

Egy kevés kimaradt, arra Roland rávetődött és megállapította, hogy nagyon jól sikerült. Így ma útrakelek befőttes üvegekért, sajnos kifogytam. A Kookta-ban kaptam Weck üvegeket pár száz forintért, fel is vásároltam a litereseket, bocsi! :)
Az üvegek sterillizálásánál Gabojsza  tanácsát megfogadva jártam el.

Bogitól kaptam meggyet, igen apró szeműek voltak, de ez nem tántorított el attól, hogy kimagozzam és csináljak egy meggyes-epres lekvárt!

800 gr meggy
1 kg eper
100 gr nádcukor
130 gr gyümölcscukor
1 dl rum
2 ev vaníliakivonat
2 zacskó dzsemfix

Kimagozom a meggyet, megmosom az eperrel együtt, az epreket feldarabolom (általában csak félbe vágtam a nagyobbakat). Hozzáadom a cukrot, dzsemfixet és elkezdem magas lángon főzni, mikor rotyog, hozzáadom a rumot és a vaníliakivonatot is. Kb fél órán át főzöm. Lehabozom és üvegekbe töltöm. Akkor jó, mikor kiszedek egy kanállal a tányérra és nem folyik el.
Imádom a darabos lekvárokat így ezek mind darabosak, de ebből is kétféle készült: egy nagyon sűrű és egy kevésbe. A kicsit folyós lekvárt szeretem császármorzsára, grízes tésztára.
Tegnap, miután végeztem a lekvárokkal csináltam is gyorsan egy császármorzsát és roppant jó volt hozzá a meggyes-epres lekvár!

5 komment · 1 trackback

Címkék: eper desszert lekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr34559545

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.01. 16:57:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timicha 2012.06.01. 19:40:29

Nagyon jól hangzik a meggyes-epres lekvár....hm..ki fogom próbálni! Köszi az ötletet! bessyke.blogspot.hu

Kyyra 2012.06.02. 17:08:52

Az eperlekvár már nálunk is elkészült, bár szedd magad eperből és jóval egyszerűbb azaz kevesebb időt igénylő módon de finom lett :)
De ez a meggyes epres nagyon jól hangzik érdemes lesz kipróbálni...nyami :D

szőke néni :-) 2012.06.04. 09:13:14

Nagyon jól hangzik ez a lekvár-kombináció!
A jó, magyar eper, meg nagyon kevés sajnos a piacokon! Nagyon érdekelne hogy kitől szerezted be, nem találom a facebookon... :(

nikicske · http://pisztacia.blog.hu/ 2012.06.04. 12:35:26

@szőke néni :-): "Friss eper (szamóca) eladó!
Friss fogyasztásra, befőzésre, zöldség-gyümölcs boltoknak, viszonteladóknak egyaránt ajánlva. Kiszerelés: kitálcázott és rekeszes; Mennyiség: kis és/vagy nagy mennyiségben; Minőség: 1. osztályú, válogatott; Ár: Aktuális piaci ár alatt, nagykereskedelmi áron!
Szállítás, szállítási idő: Budapest és vonzáskörzetében ingyenes! Rendelés napján történő szállítás megoldott. Érdeklődni: reginaparti@yahoo.com vagy +36302520842"

szőke néni :-) 2012.06.05. 08:58:41

Köszi! Mindenképp főzök! :)

süti beállítások módosítása