Pünkösd hétfőn láttam facebookon a hírt, hogy termelői eper eladó, ingyenes házhozszállítással. Sose legyen ennél rosszabb üzlet, már nyúltam is a telefon után és rendeltem 6kg-ot. Ma meg is érkezett a csodálatos, kiváló minőségű, fantasztikus illatú eper!
6 kg már elegendő mennyiség lekvár készítésre, egy kis sütire és magában enni is. Így nekiveselkedtem jó 2 kg megmosásának és pucolásának. Miután végeztem felkarikáztam, lecukroztam és hozzáadtam a dzsemfixet. Cukorból vegyesen ment vaníliás-, nád-, és barna cukor, majd került bele még vanília kivonat és rum is. Kb 20-25 percig rotyogtattam, a habot leszedem, a maradékot az üvegekbe töltöttem.
2 kg eper
500 gr cukor (A kikapart vaníliarúdakat nem szoktam kidobni, beledobálom a cukros edénybe így máris van vaníliás cukrom.)
2 zacskó dzsemfix
2 ek vaníliakivonat
1 dl rum
Egy kevés kimaradt, arra Roland rávetődött és megállapította, hogy nagyon jól sikerült. Így ma útrakelek befőttes üvegekért, sajnos kifogytam. A Kookta-ban kaptam Weck üvegeket pár száz forintért, fel is vásároltam a litereseket, bocsi! :)
Az üvegek sterillizálásánál Gabojsza tanácsát megfogadva jártam el.
Bogitól kaptam meggyet, igen apró szeműek voltak, de ez nem tántorított el attól, hogy kimagozzam és csináljak egy meggyes-epres lekvárt!
800 gr meggy
1 kg eper
100 gr nádcukor
130 gr gyümölcscukor
1 dl rum
2 ev vaníliakivonat
2 zacskó dzsemfix
Kimagozom a meggyet, megmosom az eperrel együtt, az epreket feldarabolom (általában csak félbe vágtam a nagyobbakat). Hozzáadom a cukrot, dzsemfixet és elkezdem magas lángon főzni, mikor rotyog, hozzáadom a rumot és a vaníliakivonatot is. Kb fél órán át főzöm. Lehabozom és üvegekbe töltöm. Akkor jó, mikor kiszedek egy kanállal a tányérra és nem folyik el.
Imádom a darabos lekvárokat így ezek mind darabosak, de ebből is kétféle készült: egy nagyon sűrű és egy kevésbe. A kicsit folyós lekvárt szeretem császármorzsára, grízes tésztára.
Tegnap, miután végeztem a lekvárokkal csináltam is gyorsan egy császármorzsát és roppant jó volt hozzá a meggyes-epres lekvár!