Már 2007 óta főzők, lassan a hobbyból munka lett. Ma már csak a gasztronómia teszi ki a mindennapjaimat. Új és régi éttermeket keresek fel, főzők, piacra és gasztro rendezvényekre járok és persze tanulok, tanulok az interneten más bloggerektől, néha főzőiskolákban és néha éttermek séfjeitől.



Friss topikok

  • vagodeszka: A körítés remek, tényleg hangulatos, igényes a hely, de sajnos az étkek nem mindig stimmelnek. Vis... (2014.06.23. 10:25) Központban a Központ Bisztró
  • tundrazuzmo (törölt): @Fecooka: Igazad van, tényleg pazarlás. Mi is a kanalas módszert részesítjük előnyben, mert már tú... (2013.07.01. 23:27) Nespresso variációk
  • Csokonai Vitéz Műhely: Imádom a kajafesztiválokat. Sajt, BBQ, pite, seafood...egyszerűen imádom. Csak végigmegy az ember ... (2013.06.03. 09:24) Gourmet fesztivál legjobbjai - ezt ne hagyd ki!
  • szilvi1960: brokkoli nálunk minden mennyiségben jöhet (2013.05.30. 13:07) Brokkoli krémleves
  • nikicske: Köszönöm!:) (2013.05.17. 12:53) Blog Születésnap!

Címkék

Hogyan készüljünk a karácsonyra?

2011.11.30. 02:17 nikicske

Mindig bajban voltam a karácsonyi sütögetéssel. Ilyenkor ajándékok és lakásdíszek után futkároztam, de idén eldöntöttem: nem így lesz! Sütögetni fogok és megpróbálom a legjobban elkészíteni az ilyenkor oly népszerű süteményeket. Ennek érdekében a héten ellátogattam a MezzoKuzin Konyhaklubba, ahol Zsidákovits Rita megmutatta mivel is foglalkozik; Rita mézeskalácsokat készít, vérprofin. Bátran merem ezt állítani, hiszen a képek magukért beszélnek. (A linkre kattintva meg is lehet vásárolni a termékeit.)  

Az estének egyik másik sztárja is volt, a frissen érkezett KitchenAid robotgép. Nagy-nagy álmom egy ilyen robotgép, most végre élőben is megszemlélhettem és láthattam hogyan is dolgozik.
Na de térjünk vissza Ritára, mert nagyon jó dolgokat tanultunk tőle. Rita hozott magával előre bekevert tésztát, hogy tudjunk dolgozni. (1 napot pihennie kell a mézes tésztának.) De mielőtt a nagy mézike-gyártásába fogtunk volna, megmutatta hogyan is kell a tésztát elkészíteni, egy adag tésztát bekevert előttünk a robotgéppel. Apró trükkök voltak, de mindent elárult amire figyelni kell. Ezek után kezdtünk dolgozni a már előre begyúrt tésztával, először is puszedliket készítettünk. Ehhez a tésztát vastagabbra kell kinyújtani és egy kis-, majd egy nagyobb kört kell kiszaggatni. A kis körbe helyeztük a birsalmát, a nagy kört ráraktuk, majd oldalt eldolgoztuk a tésztát. Természetesen csináltunk nem töltött puszedliket is.

A maradék tésztát ismét átgyúrtuk és vékonyabbra nyújtottuk, hogy mézeskalács figurákat tudjunk szaggatni. Rita hozott magával egy kis zsák formát, mint megtudtuk, ez csak egy apró töredéke a készletének.


Itt már mindenki vadul szaggatott, szíveket, csillagokat, fenyőfákat, mézikéket. Majd mikor megsültek jöhetett a munka neheze! Sütés közben elkészítettük a díszítéshez a mázat, habzsákokba töltöttük és rajtra készen vártuk a kisült mézeskalácsokat!


Rita megmutatta nekünk hogyan kezdjünk neki és már dizájnolt is mindenki, volt aki szerettei neveit írta fel a süteményekre, volt aki pöttyözött. Ennél a résznél mindenki kiélhette az alkotói vágyát, igazi kis Picassok voltunk.



Íme Rita receptje:

25 dkg méz
10 dkg porcukor
10 dkg margarin
1 egész tojás + 3 tojássárgája
50 dkg liszt (fele sima, fele fehér rozsliszt)
1 kk szódabikarbóna
2 kk fahéj
2 kk mézeskalács fűszerkeverék

A mézet megmelegítjük, belerakjuk a cukrot, margarint, a fűszereket és a szódabikarbónát. A tojásokat a robotgéppel jól elkeverjük, hozzáöntjük a lisztet és szintén összekeverjük a robotgéppel. Egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után átgyúrjuk és 4-6mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk formákkal. Majd 180°C sütőben aranybarnára sütjük.
A máz: egy tojássárgáját felverünk habbá és hozzáöntünk 10-15dkg kétszer átszitált porcukort. Alaposan felverjük, majd kevés citromlével ízesítjük. Műanyagzacskóba töltjük, a végét ollóval kivágjuk és rajzolunk. Remek hétvégi program a gyerekeknek és barátnőknek. Kicsit mindenki Picasso lehet!

 

Szólj hozzá!

Címkék: hellókarácsony mézeskalács

A bejegyzés trackback címe:

https://pisztacia.blog.hu/api/trackback/id/tr163423755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása