Nekem ez az első boros fesztiválom. Az eddigi fesztiválokon minden egy helyen, egy utcában, vagy egy soron volt, itt viszont túrázni kell a pincészetek között. Az utat pár árus, kávézó, fesztiválprogram (kosárfonó, állatsimogató) szegélyezi. Bénye főutcája telis tele kocsikkal, annyian látogattak el, hogy a parkolók megteltek. Ahogy megérkeztünk, elindultunk mi is a tömeggel.
Első utunk a Bardon pincészetbe vezetett. Minden pincészetnél lehetett enni is, kitelepült egy étterem vagy volt ahol gasztrobloggerek főztek (Ízbolygó, Dali) vagy a helyi pékség kenyérlángosát lehetett megkóstolni. A Bardon pincészetben Anyukám mondta volt, az ő menüjüket sikerült végigkóstolni, bár a Porchetta karamellizált hagymával kemencében sült zsemléből már csak az utolsó morzsákat sikerült elcsípni, de még így is megérte. Itt is nagy sikerük volt, mint a Budai Gourmeten.
Porchetta (porketta) eredetileg Umbirában volt jellemző, de most már egész Olaszországan fellelhető. Egész malacot sütnek meg kemencében, lassú tűzön. Fűszerezése jellemzően só, bors, fokhagyma. Kemencében sült zsömlében tálalták a malachusát, rukkolával és karamellizált hagymával.
Felkerestük az Ábrahám pincészetet, ahol nagyon kellemes félédes borba sikerült beleválasztani (Lamabilis 2009).
Következő állomásunk a Karádi-Berger borászatban, az Ős kaján étterem volt. Itt Túrós reszeltet kínáltak. Ez csokoládés tészta, készítésnél linzer állagú, darabos ezért lefagyasztják, majd lereszelik. A tepsi aljára reszelik a tésztát, majd túrót halmoznak rá és a tetejére ismét reszelt csokoládés tésztát tesznek és megsütik.
Voltunk még a Homona pincészetnél, ahol a Sárga Borház kapott helyett. Itt volt szilvás pite, bárány kolbász, bodza-, málna-, levendulaszörp (házi). Nekem itt a levendulaszörp tetszett meg, de sajnos későn érkezünk és már elfogyott, így maradt a bodza, amiből nekem sikerült megvenni az utolsó adagot, pedig még csak 4 óra magasságában jártunk. Otthon is elkészíthető a levendulaszörp. Cukorszirpot készítünk, majd leforrázzuk a levendulát. Pár órát pihentetjük (de lehet egy éjszakát is), utána leszűrjük. Hideg szódával felengedjük és citromkarikával ízesítjük.
Most kérdezhetnétek miért pont ezeket a helyeket kerestem fel, a válasz egyszerű: ezek az éttermek szerepelnek a Top100-as listában erről a vidékről és a hangzatos nevek is diszkriminációra sarkallanak. :) Maga a rendezvény igen hangulatos, hiszen sétálunk az utcákon, itt-ott tárt kapuk fogadnak, ahonnan áradnak ki a finom illatok, emberek jönnek-mennek kezükben a borospoharakkal. Bent általában még jobb hangulat fogadja a betérőket, van ahol szénabálákon lehet ülni (pokróccal van leterítve) napernyős asztalok, padok és van ahol a fűben vannak pokrócok és le lehet dőlni, kellemes lágy zene, finom illatok, kellemes borok társaságában.
Köszönet a szervezőknek, nagyon jó hangulat volt!