Hozzávalók:
- száraz bab
- egy darab füstölt hús
- sárga-, fehér répa
- 1 fej hagyma
- kolbász
A legjobb, ha a babot előző este beáztatjuk, de ha nem sikerül, akkor sincs baj. A hagymát apróra felvágom, olajon megpárolom és hozzáadom a megmosott babot és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és lassú tűzön elkezdem főzni. Tényleg lassún, mert különben nem fő meg rendesen a babunk, én általában csak egyesen főzőm. Megpucolom a zöldségeket, a fehérrépát egészben dobálom bele, mert fogyasztás előtt úgyis kidobom, de a levesnek kellemes ízt ad, ezért nem hagyom ki teljesen. A sárgarépát nagyobb karikákra felvágom és félreteszem. Csinálok egy paprikás rántást, a hagymát apróra vágom és olajon megfonnyasztom. A hagymát lisztel és pirospaprikával meghintem és megpirítom. Füstölt húsból vágtam pár szeletet a levesbe, a kezdetektől főhetnek együtt a babbal. Amikor már kezd puhulni a babunk, vagyis félkész állapotba ért, akkor a rántáshoz merjünk ki egy kanál bableves-lét, keverjük el, majd öntsük vissza és mehet bele a sárgarépa, aztán jól felforraljuk. Ízesíteni sóval, borssal lehet. Akkor a legjobb, amikor a levén is érezzük, hogy jó tartalmas, zamatos. Friss házikenyérrel tálalandó.